Közélet

Hiába a botrányok, Farkas Flórián ismét listavezető

Az országos roma nemzetiségi választáson Farkas Flórián vezeti a Lungo Drom listáját. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárti politikust újra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökévé választhatják — írta meg a Népszava.

A lap szerint Farkas pályázik az ORÖ elnöki posztjához, ehhez azonban módosítani kellene az összeférhetetlenségi szabályokat, amelyek pillanatnyilag kizárják, hogy a tisztséget parlamenti képviselő is betöltse. A másik lehetőség: ha az ORÖ vezetője akar lenni, akkor meg kell válnia parlamenti mandátumától.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016 februárjában példátlan lépésre szánta el magát: először ismerte el hivatalosan, hogy védhetetlen visszaélések történtek egy fideszes politikus hatalmas brüsszeli pénzeket felemésztő projektjében, ez volt a Híd a munka világába. Az Emmi felmondta a Farkas Flórián elnöksége alatt kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal. Közben Hadházy Ákos feljelentése nyomán költségvetési csalás gyanújával a NAV is nyomozni kezdett, és megjelent a színen az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is. A uniós szervezet két év vizsgálódás után, 2018 októberében küldte meg a Híd a munka világába projekttel kapcsolatos megállapításait és ajánlásait a Legfőbb Ügyészségnek.

A 24.hu birtokába került OLAF-összefoglaló általános megállapítása, hogy

a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján pro forma bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.
A dokumentum négy nevet említ az üggyel kapcsolatban.

Itt az OLAF-jelentés a Farkas Flórián regnálása alatt elherdált 1,6 milliárdról
A magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. Az EU csalás elleni hivatala is büntetőeljárást javasolt.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik