Belföld

Navracsics nem tudja, belépne-e a mai Fideszbe

Kormánybiztosként reaktiválták Navracsics Tibort, az Orbán-kormány korábbi miniszterét, volt EU-biztost, aki az utóbbi években kikerült a Fidesz-vezetés szűk köréből. Navracsics Veszprém 2023 programfelelőseként, sőt vidékfejlesztési kormánybizottsági tagként térhetett vissza. A Telexnek adott interjúja szerint ennek ellenére sem tudja, hogy ma újra belépne-e a Fideszbe?

Én 1994 nyarán léptem be Fideszbe, egy vesztes választás után. Akkor a Fidesz éppen hogy csak bekerült a parlamentbe. És azt éreztem, hogy a Fidesz azt a nemzedéket jeleníti meg, az én nemzedékemet – azokat, akikkel ráadásul jószerivel együtt is jártam a jogi egyetemre –, tehát hogy ez az a közösség, amellyel egyfajta nemzedéki szolidaritásom fejezhetem ki azzal, ha belépek a pártba. Most ezt nem érzem. De ennek nincs köze ahhoz, hogy tetszik-e, vagy nem tetszik, kiábrándultam-e: egyik párttal kapcsolatban sincs ilyen érzésem, sőt nincs meg a belső kényszerem, hogy demonstrálnom kellene, ott vagyok és szívesen segítek. Akkor megvolt. Most pedig azt látom, megy a szekér nélkülem is – fogalmazzunk így.

Navracsics megfogalmazása szerint manapság nem ő „a leginkább reprezentáns alakja a Fidesz többségének”, és egyfajta jutalomjátéknak éli meg, hogy most újra pozíciót kapott és Veszprémmel foglalkozhat.

Azt hiszem, ez alapvetően nem az én álláspontom változása miatt következett be, hiszen visszakereshetőek a nyilatkozataim, ahogy más fideszes politikusok, vagy a párt korábbi állásfoglalásai is. Én nagyjából ugyanazt mondom ma is, amit 10, 15, vagy akár 20 évvel ezelőtt. Ami nem biztos, hogy érdem, mert az is lehet, hogy rosszul mérem fel a magyar politika erő- és játéktereit, és egy olyan pozícióba helyezem magam, ami idejétmúlt, elavult, nincs is rá szükség.

A volt közigazgatási és igazságügyi miniszter megítélése szerint az Orbán-kormány menekültellenes kampánya idején következhetett be az első valódi törés a Fidesz és a Néppárt között, de aztán több cikluson keresztül, fokozatosan romlott a kapcsolatrendszer. Végül ez hozta el a bizalomvesztést Brüsszellel, és az Európai Néppárttal egyaránt. Ma pedig nincs meg a szándék a viták rendezésére.

További részleteket a Telexen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik