Belföld koronavírus

Találkozó a marokkóiakkal: Pintért tesztelik, a szentendreieket karanténba küldik

Szentendrén is járt az a marokkói delegáció, amelynek legalább az egyik tagja koronavírusos volt. Míg Pintér Sándort és más minisztériumok dolgozóit tesztelték, addig a szentendreieket karanténba küldték.

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár az operatív törzs március 15-i sajtótájékoztatóján közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszteren elvégezték a koronavírus-tesztet, miután kezet fogott Abdelkader Amarával, Marokkó közlekedési és vízügyi miniszterével, akiről később kiderült, hogy fertőzött.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a Külügyminisztérium és az Információs és Technológiai minisztérium munkatársait is tesztelték, mert ők is kapcsolatba kerültek a marokkói delegációval.

Szentendrének nem jár teszt

Amikor a 444 újságírója arról kérdezte Kovácsot, hogy mégis milyen protokoll alapján tesztelték a magyar kormány képviselőit, akkor az államtitkár kibújt a válasz alól, és az újságíró kioktatásába kezdett.

A protokoll szerint nem kellett volna tesztelni Pintért, hanem karanténba kellett volna küldeni. Nem mondom, hogy ez jó, de úgy szól az előírás, hogy tesztet akkor kell csinálni, ha valaki kapcsolatba került koronavírus-fertőzöttel és tüneteket is mutat

– mondta Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, akit azért kerestünk meg, mert a marokkói delegáció Szentendrén is járt, hogy megtekintse a város mobilgátját.

Fülöp Zsolt igyekezett is elérni, hogy teszteljék azt a tíz embert, aki a szentendrei városházán találkozott a marokkóiakkal, de lepattant a hatóságokról.

A tíz embert hatósági karanténba küldték – erről a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatala értesítette őket, ami azt jelenti, hogy egy szobában kell maradniuk az otthonukban, és csak akkor használhatnak más helyiségeket, ha ott nem tartózkodik senki.

A koronavírus melegágya?

Fülöp Zsolt azt mondta, hogy a népegeszségügynél próbálkozott, és egészen György István államtitkárig jutott a kérése, hogy teszteljék a munkatársait. Úgy tudja, az államtitkár szóban meg is ígérte a tesztelést Hadházy Sándornak, a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjének, de erről még nem kapott hivatalos tájékoztatást.

A polgármester nem vett részt a marokkói delegáció fogadásán, ám Pilis Dániel alpolgármester igen, akivel találkozott azóta Fülöp Zsolt. Ezért a polgármester önkéntesen karanténba vonult.

Világos válaszokat szeretnénk, hogy megnyugtathassunk 28 ezer szentendreit, ehhez pedig teszteket kellene végezni. Ha pedig baj van, akkor azonnal meg kell kezdeni a városban a kontaktuskutatást, mert minden elvesztegetett perc a járvány terjedésének a melegágya

– szögezte le a szentendrei polgármester.

A polgármester a további intézkedéséig elrendelte a Városháza teljes fertőtlenítését, ahol hosszabban időzött a marokkói delegáció.

Kiemelt képünk illusztráció: Sebastian Gollnow/dpa

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik