Belföld koronavírus

Házi karanténra kötelezték, egy vendéglátóhelyen találtak rá

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján részvétét fejezte ki a koronavírus első magyarországi áldozata családjának, az egészségügyben dolgozóknak pedig megköszönte a fáradozásaikat, majd arról beszélt, minden rendelkezésre áll az egészségügyben a védekezéshez. Az államtitkár hangsúlyozta, világjárványról van szó, amely sem országok, sem emberek között nem válogat.

Látható, hogy az egyéniből csoportos megbetegedések lesznek, majd tömeges megbetegedések. A magyar kormány ezt próbálja megállítani

– mondta, és arra kérte az embereket, tartsák be a kormány és az egészségügyi szervek ajánlásait.

A legtöbbet mi magunk tehetünk azzal, hogy betartjuk a higiéniás előírásokat, és nem próbáljuk megkerülni a szabályokat,

tette hozzá.

Kovács Zoltán arra is kitért, hogy az iskolásoknak otthon kell tartózkodniuk, és reszt kell venniük az oktatásban, ami hétfőtől a digitális munkarendnek megfelelően folytatódik.

Az államtitkár megerősítette, hogy Pintér Sándor belügyminiszteren elvégezték a koronavírustesztet, de nemcsak a Belügyminisztériumban, hanem a külügyben és az innovációs minisztériumban is megtették a szükséges intézkedéseket, mivel ezekben is járt a múlt héten a marokkói miniszter, akinél szombaton kimutatták a betegséget.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy néhányan nagyon könnyelműek,

volt olyan házi karanténos, akit egy vendéglátóhelyen értek el a kollégák, és intézkedni kellett vele szemben.

Nyomatékosan megkért mindenkit, hogy aki hatósági házi karanténba kerül, maradjon is ott.

Lakatos beszámolt arról, hogy a kormány döntése alapján Kiskunhalason kezdenek el mobil járványkórházat építeni.

Ezek után kérdéseket kapott Kovács Zoltán, de ezekre nem válaszolt érdemben, inkább folyamatosan kioktatta az újságírókat.

Érdeklődtek nála a Magyar Orvosi Kamara ajánlásairól, amiket az államtitkár politikai akciónak minősített.

A 444.hu újságírója azt kérdezte, hogy Pintér Sándornak voltak-e tünetei, hiszen eddig azt hangoztatták, ahhoz, hogy valakit teszteljenek, tünetet is kell produkálni, és emiatt sok egészségügyi dolgozót sem szűrtek, akik pedig kapcsolatban lehettek fertőzöttekkel. Kovács erre a kérdésre sem válaszolt érdemben, csak annyit felelt, hogy az újságíró ne próbáljon okosabb lenni a járványügyi szakembereknél.

A Magyar Hang úgy tudja, hogy a Jahn Ferenc kórházban volt egy koronavírus beteg, akinek csak napok múltán, az intenzív osztályon mutatták ki a fertőzését. Ennek következtében a lap információja szerint több beteget elszállítottak másik telephelyre, de orvosok is érintettek lehetnek. Lakatos Tibor megerősítette ezt, de nem árulta el, hogy hány érintett lehet.

Szintén kérdésre az ezredes azt mondta, a koronavírusos esetek döntő többsége továbbra is budapesti.

Egy másik újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy a vasárnap elhunyt férfit pontosan melyik kórházi részlegre szállították át halála előtt. Kovács erre azt a választ adta, hogy

nem bocsátkoznék ilyen típusú információkba. Arra hagy hívjam fel a figyelmüket, hogy lehet ebben szenzációt keresni, meg oknyomozó újságírást folytatni, de a legtöbbet azzal tennének, ha a legtöbb információt adnák át mindenki számára.

Majd Kovács ismertette, szerinte mi most egy újságíró feladata: adjanak hírt arról, hogy az emberek hogyan tartsák be a higiéniás előírásokat.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik