Belföld vélemény

Karafiáth: Ez rajzszögezi Orbánt az ország élére

Baksis, nagydíj, dipós útlevél.

Tarcal, Andrássy kúria, Borsod megye, 2019.

A nagyúr érkezik, várják a cselédek.

Ha megérkeznek, ne nézzenek a szemükbe, ne szóljanak hozzájuk, ne kérdezzenek tőlük semmit, egyszerűen csak nézzenek a földre, lehajtott fővel menjenek el mellettük, kerüljék a direkt szemkontaktust és bárminemű szóbeli érintkezést!

Ez volt az utasítás a felsorakoztatott személyzetnek.

Az új nemzeti burzsoázia két előkelősége érkezett birodalmuk egy kis ékkövéhez pihenni: a csodás kastélyszálló a NER-csapat kezében, ahogy körben a szép vidék oly sok földje, szőlője, háza.

A főhullással fenyegető titoktartási fenyegetőzés ellenére már számos hasonló történet szivárgott ki, én is hallottam első kézből hasonló esetről. A legszörnyűbb, hogy a szolgák nem kérik ki maguknak: engedelmeskednek. Néhányuk tán szívből teszi, örül, hogy hajbókolhat. Hogy biztos ura van. Abból leeshet baksis.

És ami megy a kastélyokban, kúriákban, kicsiben, az megy nagyban az országban.

A pökhendiség kevésbé látványos megnyilvánulásaival már nincs baja senkinek. Döbbenten listázom magamban hétről hétre a képtelenségeket. Az olyan jelenségeket, amik már el sem érik az ingerküszöböt, s ellenük tényleg szimpla hőbörgésnek tűnne felemelni a szavunkat. Olyasmikért például, hogy új és újabb díjesővel támogatják meg a szolgák lelkivilágát, nyilván közpénzből.

Ezeknél az eseményeknél már arról sem szól a fáma, hogy egy-egy hangzatos elismerés a megdicsőülésen kívül mennyit hoz a konyhára.

Legutóbb az Érték És Minőség Nagydíj kommunikációs alkategóriájának nyertesei (nem) okoztak különösebb megdöbbenést. A szorgos és elvhű tollforgatóknak szükségük is van a támogatásra, hiszen örökös nemtelen támadásoknak vannak kitéve. Kell a (lelki, anyagi és eszmei) pártfogás, hogy még derekasabban állják a sarat a liberális sajtófölény árnyékában. A hónap/év dolgozója szereti, ha kint virít a fotója, hiszen ő mindig a cég és a vezetőség érdekében cselekszik. Jó szolgálatot tett, a lojalitásért jár a közpénzből kihasított jutalom.

Hogy a bértollnok nehogy megérezze, hogy köze nincs újságíráshoz, közszolgálathoz, kell az öntudat pátyolgatása is. Nehogy a szívbe férkőzzön a kétely. Lassan már meg sem jegyezhetőek ezek a díjak: nívó, minőség, nagyság, színvonal. Fokozhatatlan, illetve szinte fokozhatatlan, mert végső csapásként odabiggyeszthető, hogy ez bizony nagydíj, nem holmi kis szarság, kétség ne legyen afelől, micsoda kiválóságnak kell lenni ahhoz, hogy valaki megkapja.

És hol máshol adnák át, mint a Parlamentben, maga az Országgyűlés alelnöke.

Külön érdekes, milyen teljesítménnyel érdemelhető ki e elismerés. A hivatalos indoklás így szól:

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű áruk előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.

Hogy minként értelmezhető ez a magyarázat a kommunikációs kategóriára (Kommunikációért Nívódíj)? A díjazottak névsorát áttekintve nem kell sokat töprengenünk. A MediaWorks Hungary Zrt. részéről Szakács Árpád, a cég központi print szerkesztőségének főszerkesztője, a „kulturkampf” főtollnoka lett a díjazott, és hullott a jóból a MTI, az MTVA, a Hír TV és a MediaWorks vidéki napilapjainak központi szerkesztőségére is.

Éljen, éljen! Jövőre, gondolom, felsorakozik melléjük az immár print hetilapként is megjelenő Mandiner is, legalábbis a cég reklámarcának választott kedves vezető megadta az áldást, és kijelölte az egy utat.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Ütemes taps.

És még egy botránykő, ami órák alatt elporlott: a külügyminisztérium úgy osztja a diplomata-útleveleket, mintha fáról szüretelné.

Ha valakit Magyarországon diplomáciai útlevél használatára jogosultaknak minősítenek, abból nem következik, hogy a másik állam is diplomataként kezeli őt. De azért elég elképzelni, mondjuk, egy közúti ellenőrzést vagy egy vámvizsgálatot ilyes okmány felmutatását követően. Melyik szerv merné bevállalni a rizikót?

Kovács Péter a Nemzetközi közjog című munkájában (Osiris Kiadó) írta 2011-ben, hogy bár az államok jelentős része ad a szó szoros értelmében vett diplomatákon kívül más személyeknek is diplomata-útlevelet, ám „szerencsére azért működik az illetők önkontrollja is, és a családtagoknak járó útlevélre sokan eleve nem tartanak igényt”.

Aktualitását vesztett mondat ez.

És még egy ilyen érvénytelen sor a dolgozatból:

A diplomata-útlevél birtoklásának vannak presztízsbeli és praktikus magyarázó okai, előnyei, de különleges státusra önmagában nem jogosít.

Immár az érvényes, hogy klassz dolog menőzni diplomata-útlevéllel, öltöztet annyira, mint egy Gucci-táska.

De sajnos nem csupán kivagyiskodásról van szó. Ugyanis a diplomata-útlevél vízummentességgel is jár, többek között Jordániába, Oroszországba, Kínába. A barátainkhoz. Jár tehát a barátainknak. És eszébe ne jusson ellenőrizni senkinek ezeket a sötét utakat. (Mellékesen jegyzem meg: jól jöhet az ilyesmi menekülés esetén is, mondjuk azokba az országokba, ahová már amúgy is ellenőrizetlenül lapátolták a milliárdokat, teszem azt, templomfelújításra.)

Lassan minden a NER része lesz, és a megélhetéssel sakkban tartott tömegek mintha nem látnák, hogy a hatalom kiszolgálása és a hallgatás a kiszolgáltatottság kiteljesedéséhez vezet. Ne higgyük, hogy a lakájmédia urai és személyzete nincs függésben, vagy hogy a megajándékozott, kegyben részesített urak (üzletemberek, tanácsadók) nem tudják, mivel tartoznak a javakért.

És mindezt a nagyúr számon tartja. Egyebek mellett ez rajzszögezi őt a helyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik