Belföld

Távol az ellenzéki egység, Puzsérék az LMP-vel és a Jobbikkal egyeztetnek

Ha nem lesz megállapodás, akkor minden budapesti kerületben felállnak a centrum jelöltjei

– jelentette ki magabiztosan Puzsér Róbert, amikor arról kérdeztem, mi lesz, ha nem sikerül összehozni a budapesti önkormányzati választásra a teljes ellenzéki együttműködést. A Puzsér főpolgármesteri ambícióit támogató pártok – a Jobbik és LMP – részéről is megerősítették, hogy ez a helyzet: a magát új centrumnak nevező konglomerátum már konkrét jelöltek nevét tartalmazó listákról egyeztet.

Megvannak a baloldal közös budapesti polgármesterjelöltjei
Bár még nem teljes a névsor, az MSZP, a DK, a Momentum és Párbeszéd felosztotta a fővárosi kerületeket.

Tehát jelenleg úgy áll, hogy ha az egymással már megállapodó MSZP-Párbeszéd, DK és Momentum nem egyezik meg a Jobbikkal, az LMP-vel és a Puzsér-féle Sétáló Budapesttel is a kerületi jelöltállításokról, akkor

A helyzet abszurditása, hogy papíron minden ellenzéki szereplő azt szeretné, hogy egyetlen ellenzéki kihívója legyen a kormánypárti jelölteknek. Azonban arról nagyon eltérő elképzeléseik vannak, hogy miként kellene kiválasztani ezeket az ellenzéki jelölteket.

A továbbiakban elmagyarázzuk, milyen tárgyalásuk folytak eddig, mi vezetett oda, hogy Puzsér borította az asztalt, és mit szeretnének azért tenni a jövőben az ellenzékiek, hogy a legjobb esélyekkel induljanak az októberi önkormányzati választáson.

Kell-e a Jobbik Budapesten?

Kezdjük a legfrissebb fejleménnyel, Puzsér hétfőn bejelentette, hogy addig nem hajlandó elindulni a júniusra tervezett főpolgármester-jelölti előválasztáson, amíg nem állapodik meg egymással Budapesten az összes ellenzéki párt. Amikor felhívtam, telefonon kiabálta a fülembe:

Závecz Tibor fogja meg a közvélemény-kutatásait, és dugja fel azokat a seggébe!

A főpolgármester-jelölttől eredetileg azt kérdeztem, miért gondolja, hogy a Jobbik olyan jelentős erő Budapesten, hogy számolni kell vele egy teljes ellenzéki összefogásban, miközben bőven 10 százalék alá mérik a fővárosban.

A budapesti teljes ellenzéki összefogás egyik első buktatója ugyanis, hogy az LMP és Jobbik budapesti emberei közül többen úgy gondolják, hogy a pártjuk nagyobb erőt képvisel, mint amit a felmérések mutatnak. Amiből az következik, hogy több polgármesterjelölti és befutó önkormányzatiképviselő-jelölti helyet szeretnének, mint amennyit az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum osztana nekik.

Az LMP és a Jobbik is a tavalyi országgyűlési választáson elért eredményére hivatkozik, és Puzsér szerint is az az alap, nem a „megrendelt és hamisított közvélemény-kutatások.” A többi ellenzéki párt szerint viszont azóta bezuhant e két párt támogatottsága, így túlzóak az elvárásaik.

Budapesten a Jobbikra és az LMP-re az ellenzéki szavazók 40 százaléka szavazott az országgyűlési választáson. Így a budapesti polgármesterjelöltek elosztásában is a 60-40-arányt tartjuk megfelelőnek

– mondta Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke.

Bencsik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ehhez képest a budapesti MSZP-sek egyöntetűen azt mondták:

A Jobbiknak nem jár semmi!

Világos, hogy Jobbikkal nem akar tárgyalni a budapesti MSZP vezette tömb. A szocialisták részéről Molnár Zsolt budapesti elnök tárgyalt, és neki is az a véleménye – más meghatározó fővárosi MSZP-sekhez hasonlóan –, hogy a Jobbikra nincs szükség az összefogáshoz Budapesten. És nem is csak azért, mert gyengének gondolják a fővárosi Jobbikot, az játszik nagyobb szerepet, hogy szerintük nyer az ellenzék azzal, ha jobbikos jelölt is indul, mert ha nem indulna, a Jobbik-szavazók inkább a Fideszre szavazhatnak át.

Bencsik János ezt úgy fordította le, az MSZP-sek úgy akarják dominálni a tárgyalásokat, hogy nincs akkora erőfölényük, mint amekkorát hisznek. Puzsér Róbert keményebben fogalmazott:

A Jobbik visszagettósítása zajlik Budapesten. Karácsony Gergely és Molnár Zsolt Orbán Viktor kottájából játszik, amikor kizárják a Jobbikot a teljes ellenzéki összefogásból

– mondta a főpolgármester-jelölt, aki szerint „a NER és teljes sajtója, kezét-lábát törve igyekezett megakadályozni a teljes ellenzéki összefogást”, ezért játszik elmélete szerint a Fidesz keze alá a két megnevezett politikus is.

Országos szinten viszont az látszik, hogy érdemben tárgyalnak az ellenzéki pártok a Jobbikkal is, erre jó példa, hogy Egerben egységesen felsorakoztak Mirkóczki Ádám mögé. A budapesti jobbikosoknak viszont elengedte a pártjuk a kezét, cserébe a vidéki városokban kötött alkukért. Ezért elemi érdekük a fővárosi jobbikosoknak, hogy szövetségeseket találjanak: a Momentum irányába is tapogatóztak, de a Fekete-Győr András vezette párt a baloldali tömbbel egyezett ki, az LMP viszont hosszas tárgyalások után nem írt alá semmit, és a Jobbik mellé sodródott.

LMP-s káosz

Az LMP társelnökének, Keresztes László Lórántnak nincs ezzel baja, nem véletlenül jelent meg egyedüli ellenzéki politikusként a Jobbik EP-kampányát megnyitó rendezvényen. És a budapesti főtárgyalójuknak, Moldován László budapesti elnöknek sincs kifogása a Jobbikkal szemben.

Azonban az LMP végtelenül megosztott még mindig abban a kérdésben, hogy össze kell-e fogni más ellenzéki pártokkal, köztük a Jobbikal vagy sem. Miközben Puzsér Róbert mögé úgy állt be 80 százalékos többséggel az országos kongresszus, hogy tudták, a Jobbik is támogatni fogja őt.

Alapszervezetről alapszervezetre más-más elképzelések vannak erről, a társelnökök pedig gyengék ahhoz, hogy kézben tartsák a irányítást. Több LMP-s is azt mondta, könnyen lehet – most csak Budapestnél maradva –, hogy valahol a szocialistákkal koordinálva, máshol a Jobbik-Puzsér-blokkal harcolva, vagy akár külön indulva száll majd ringbe az LMP, ami a előre borítékolja a fejetlenségnek nemcsak a látszatát, hanem a gyakorlatát is.

Moldován László azt mondta, azért áll fel a tárgyalóasztaltól, mert pozíciókkal sefteltek, nem programról egyeztettek az ellenzéki pártok képviselői. Így négy polgármester-jelölti helytől esett el az LMP (IV., VIII., IX. és XXII. kerület), ezek közül hármat a Momentum, egyet a Párbeszéd kapott meg.

Moldován László, az LMP budapesti elnöke, Keresztes László Lóránt és Demeter Márta, az LMP társelnökei, Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt, Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke a Mit jelent a XXI. századi politika? címmel tartott sajtótájékoztatón március 14-én.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A LMP-ben viszont úgy gondolják, több járna nekik, hiszen például a DK hat helyet kapott, miközben jóval gyengébben szerepelt az országgyűlési választáson, mint az LMP. Moldován László azt mondta, ő is azzal a 60-40-es ajánlattal ült asztalhoz, amiről Bencsik beszélt. A Jobbikkal és Puzsérékkal közösen viszont szerényebbek az esélyeik a győzelemre, így két forgatókönyvvel lehet számolni:

  • vagy arra játszanak, hogy a jelöltállítás után még lesznek visszalépések, és maradhat olyan jelöltjük talpon egyedüli ellenzékiként, aki esélyes (a IX. kerületre játszanak elsősorban, amit egyébként is megkaptak volna a baloldaltól),
  • vagy az EP-választás után újra tárgyalni kezdenek az eredmények ismeretében, ami viszont elég nagy hazardírozásnak tűnik jelenleg, mert az 5 százalékos küszöb alá mérik az LMP-t.

Moldován szerint ők abban érdekeltek, hogy összehozzák a teljes ellenzéki összefogást a Jobbikkal egyetemben, szerinte így van a legnagyobb esély a fővárosban az ellenzéki győzelemre. Azonban ha a Jobbikot nem ültetik tárgyalóasztalhoz, és nem ajánlanak a „centrumnak” jóval több helyet – a 60-40 leosztás nyolc-kilenc polgármester-jelölti helyet jelentene –, akkor nem sok esély látszik a megállapodásra.

Kivéve, ha az LMP elpártol a Jobbiktól, ugyanis a zöldpártot bármikor visszaengednék a tárgyalóasztalhoz a korábbi feltételek szerint. Az EP-választás után viszont már megváltozna a politikai tájkép: több ellenzéki párt képviselője is azt mondta, hogy

ha 5 százalék alatt teljesít májusban az LMP, akkor nem tárgyalnak velük, mert az a párt megszűnését jelentené.

Tarlós örülhet: nagyon úgy néz ki, hogy legalább két kihívója lesz

Ha nincs megállapodás, akkor pedig nincs főpolgámester-jelölti előválasztás sem. Vagyis előválasztás lesz, mert Karácsony Gergely bejelentette, és nekünk Molnár Zsolt is megerősítette, hogy azt mindenképpen megrendezik, csak éppen Puzsér Róbert nem fog rajta teljes ellenzéki paktum híján elindulni, erre a mondatra hivatkozva:

Közös szándékunk olyan együttműködés megteremtése egy összellenzéki főpolgármester-jelölt vezetésével, amely minden budapesti kerületben elsöpri a Fidesz uralmát.

Ez abban a decemberi megállapodásban szerepel, amelyet Puzsér, Karácsony és Molnár írt alá. Puzsér erre hivatkozott, amikor arról kérdeztük, mi köze az előválasztásnak a kerületi alkukhoz: azt mondta a két kérdés „szervesen és szorosan összekapcsolódik”, annyiban mindenképp, hogy a kerületi polgármesterek adják a Fővárosi Közgyűlés nagyját. Majd hozzátette, hogy ő akkor sem lép vissza, ha „köttetnek nemtelen alkuk bizonyos kerületekben”, amivel lényegében előrevetítette, hogy az LMP megállapodhat a baloldali blokkal helyben. Ő pedig bármi legyen is, elindul:

jelenleg úgy néz ki, hogy Tarlós és Karácsony ellen a főpolgármester-választáson, mert a budapesti ellenzéki alku elérhetetlenül távolinak látszik.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik