Belföld

600 ezer forintot tett gyerekei cégébe Mészáros Lőrinc, százmilliókat vehet ki belőle

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégeként vált ismertté a 2015 júniusában alapított Fejér B.Á.L Zrt.: a nevében található három betű a gyerekek kezdőbetűjére, vagyis Mészáros Beatrixra, Homlok-Mészáros Ágnesre és ifjabb Mészáros Lőrincre utal. Február elején azonban a birodalom első embere, édesapjuk, az ország leggazdagabb embere is részesedést szerzett a tízmilliárdos forgalmat bonyolító cégben. Ráadásul úgy, hogy bár csak 10,6 százalékos a részesedése, hozzá kerül az osztalék fele.

Ez így borzasztóan aránytalannak tűnik, az ifjabb Mészárosok mégis ellenszavazat nélkül bevették édesapjukat a százmilliókat fialó üzletbe.

A cégbírósági papírok (.pdf-ben itt találja őket) szerint február 6-án – tekintettel a cég gazdasági szerepének növekedésére – az alaptőkét 600 ezer forinttal emelték meg, méghozzá egyetlen, 600 ezer forint névértékű, osztalékelsőbbségre jogosító részvény kibocsátásával. Ezt az egyetlen részvényt vásárolta meg Mészáros Lőrinc, amivel vélhetően rendkívül jó üzletet csinált a felcsúti dollármilliárdos: a többi részvényes előtt, részesedésének arányánál kedvezőbb mértékben kaphat osztalékot.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A Fejér B.Á.L Zrt. alaptőkéje az emelés után 51 darab 100 ezer forint névértékű, névre szóló törzsrészvényből és a már említett, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő egyetlen, 600 ezer forint névértékű elsőbbségi részvényből áll. Bár a Mészáros-gyerekek tulajdoni hányada összesen 89,4 százalékra csökkent, édesapjuk pedig csak 10,6 százalékban tulajdonos, az osztalékelsőbbségi részvényre hivatkozva úgy egyeztek meg, hogy idősebb Mészáros Lőrinc az osztalék 50 százalékára jogosult.

Márpedig osztalék bőven akad: a mindössze szűk négy éve működő Fejér B.Á.L. 2015-ről 2016-ra, majd 2016-ról 2017-re is megháromszorozta bevételeit, 2017-ben pedig már összesen 750 millió forint osztalékot fizetett a három Mészáros-gyereknek. 2018-ra vonatkozó mérlegadatok még nincsenek, de ha ennél egy fikarcnyit sem teljesít jobban a cég, Mészáros Lőrinchez akkor is 375 millió forint vándorol – 600 ezer forintért cserébe.

Orbán Viktor, Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója, Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán Alcsútdobozon 2014. november 18-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Márpedig nehezen elképzelhető, hogy a Fejér B.Á.L visszaesne, mivel csak tavaly 22,1 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el egyénileg vagy konzorciumi tagként:

  • Érden 14,8 milliárdért iskolákat, gyermekjóléti intézményt, szakképzési intézményrendszert épít, újít fel, illetve fejleszt.
  • Az Épkarral közösen 4,2 milliárd forintért tervezi meg és húzza fel Érd új, multifunkciós sportközpontját.
  • 1,9 milliárdért valósítja meg a West Hungária Bauval a majki kolostor turisztikai célú fejlesztésének II. ütemét.
  • A Magyar Építő Zrt.-vel nyerte meg a Testnevelési Egyetem velencei továbbképző központjának tervezésére, kivitelezésére kiírt tendert, 1,2 milliárd forintért.

Mészáros Lőrinc gyerekei mára számos posztot töltenek be a gigantikusra nőtt szülői birodalomban, tízmilliárdok sorsáról döntenek:

  • Homlok-Mészáros Ágnes a tőzsdén jegyzett Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja, a Mészáros és Mészáros Kft. kistestvéreként emlegetett Talentis Group Zrt. igazgatósági tagja.
  • Mészáros Beatrix az Opus Global igazgatóságának elnöke. 2012-ben vette át apjától a családi cég, a Búzakalász 66 ügyvezetői posztját, szintén igazgatósági tag a Talentis Group Zrt.-ben.
  • Ifjabb Mészáros Lőrinc ügyvezető a Hidas-Vét Hidasháti Dolgozók Kft.-ben, igazgatósági tag a Talentis Group Zrt.-ben., a Konzum Management Kft.-n keresztül pedi tulajdonos az Opus Global Nyrt.-ben.
Mészáros egyesíti erőit: 400 milliárdos nagyvállalattal léphet a nemzetközi piacra
 Ezzel a magyar tőzsde 4. legnagyobb vállalata jöhet létre.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik