Belföld

A sportállamtitkár miatt nem hajtható végre a Mészáros Lőrinc focialapítványa elleni ítélet

A sportállamtitkárságon pihen 11 milliárd forint értékű tao-szerződés: amíg a papírok ott vannak, Mészáros Lőrincéknek nem kell kiadniuk a számlákat, a fűtött focipályák és a Makovecz-stílusú kazánház építésére kötött szerződéseket a DK-nak.

Lassan másfél éve, 2017 októberében rendelte el a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ellenőrzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de mostanra biztossá vált, hogy a tavaly egyszer már meghosszabbított vizsgálat további fél éven át zajlik majd.

A 24.hu információja szerint az Emmi sportállamtitkára, Szabó Tünde a napokban újabb 180 nappal meghosszabbította Mészáros Lőrinc futballalapítványának vizsgálatát. Az ellenőrzést eredetileg azzal indokolták, hogy az alapítvány „finanszírozási forrásai tekintetében adódhattak elvi átfedések”.

A sportállamtitkárnak éppen akkor jutott eszébe megvizsgálni, s ehhez bekérni a felcsútiak iratait, amikor a focialapítvány kifogyott a jogi lehetőségekből, és ki kellett volna adnia a számlákat és a szerződéseket arról, hogyan költött el nagyjából 11 milliárd forintnyi tao-támogatást 2015-ig.

Az összeg egyébként azóta tovább nőtt, már tavaly áprilisban arról írtunk, hogy a felcsúti labdarúgás támogatására összesen 17,72 milliárd forint jutott a társasági adóból. A miniszterelnök faluja ezzel a rendszer messze legnagyobb kedvezményezettje: a második helyen a Mezőkövesd 3,3 milliárd forinttal szerénykedik.

Szabó Tünde államtitkár
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Őrült összeg, 522 milliárd forint ment Orbán szívügyére
Ennyivel támogatták a látványsportokat a nyereséges vállalkozások társasági adójukból.

A Demokratikus Koalíció 2015 óta próbálja elérni, hogy betekinthessen a felcsúti alapítvány irataiba. Varju Lászlóék közel négy éve kérték először az alapítványtól, hogy adja ki a 2013 és 2015 közötti tao-támogatások elszámolásait, valamint a felhasználás során kötött szerződéseket. Ezek közül is leginkább a Puskás Akadémia stadionja mellett megépített fűthető futballpályák, valamint az azokat ellátó Makovecz-stílusú kazánház beruházási szerződéseire voltak kíváncsiak. Az ügy egészen a Kúriáig jutott, és jogerős döntés született arról, hogy a tao közpénz, az alapítvány pedig nem rejtegetheti a támogatások dokumentációját.

A felcsúti szervezet papírjait azonban 2017 novemberében bevitték az Emmi sportállamtitkárságára. Mészáros Lőrinc néhány hónappal később személyesen írt levelet a DK-nak, sajnálkozva, hogy nem tudja átadni a kért iratokat, mert minden irat eredeti példánya a minisztériumban van, az alapítványnál másolat sem maradt. Az alapítvány 45 doboz iratot vitt be sportállamtitkárságára, ahol aztán nyolc hónapon keresztül hozzá sem nyúltak papírokhoz.

Szabó Tünde 2018 júniusában értesítette Mészáros Lőrincet, hogy az alapítvány vizsgálatára rendelkezésre álló 180 nap lejárt, ezért újabb 180 nappal meghosszabbítja az eljárást. A 24.hu birtokába került államtitkári levélből az is kiderül, hogy 2017 novembere és 2018 júniusa között egyáltalán nem bíbelődtek a papírok átvizsgálásával. Az államtitkár ugyanis csak ekkor kérte fel Mészáros Lőrincet, hogy válogassa ki az alapítvány 45 doboznyi könyveléséből a minisztériumi ellenőrzés szempontjából releváns iratokat.

Soron kívül szíveskedjen a könyvelési szempontokat követő dokumentációt a helyszínen, azaz az államtitkárságon rendezni, és az utóellenőrzés szempontjából releváns sportfejlesztési programokra lebontani.

– írta tavaly június 14-én kelt levelében az államtitkár.

A jelek szerint az ellenőrzés elvégzésére a 2018 decemberében lejárt félév sem volt elég. A harmadik hosszabbításról hivatalosan nem értesítették a DK-t. Az eddigi vizsgálat eredményéről pedig az Emmi nem nyilatkozik. Megkérdeztük a minisztériumot arról, hogy született-e már valamilyen eredmény a vizsgálat során, vagy ha nem, akkor mikorra várható, hogy tényleg befejezik az iratok áttekintését, de választ nem kaptunk.

Időközben a DK a jogerős bírósági ítélet birtokában végrehajtási eljárást indított a felcsúti alapítvány ellen, hogy az eltüntetett iratokat megszerezze. A végrehajtó azonban addig tehetetlen, amíg a folyamatban lévő ellenőrzésre hivatkozva a minisztériumban raktározzák a teljes könyvelést. A DK már decemberben bejelentette, hogy „elege van a kormányzati bűnpártolásból”, képviselőik személyesen fognak bemenni az Emmi épületébe a kiperelt számlákért. Varjuék azonban nem jártak sikerrel, csak az épület bejáratáig és a kabinetfőnökig jutottak.

Varju László
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ha a pénz elköltésének részletei nem is ismerhetők meg, hosszú évek után legalább már arról nyilvánosságra kerültek információk, hogy mely cégek utalják a társasági adójukra szánt pénzt az államkassza helyett a miniszterelnök által alapított, Mészáros Lőrinc irányította akadémiának. Az Átlátszó és a 444 cikkei alapján a Mészáros-birodalom vállalkozásai, a közbeszerzések fő nyertesei, illetve állami cégek dobják össze a felcsútiak költőpénzét: százmilliós, milliárdos adományozó a többi közt a Mol és cége, az FGSZ Földgázszállító Zrt., az MKB Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., a Mészáros és Mészáros Kft., a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., a Mészáros-gyermekek cége, miként a Hódút Kft. vagy az R-Kord Kft.

Kronológia

2015. november 27.: Varju László, a DK képviselője közérdekű adatigénylést adott be a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 2013 és 2015 közötti tao-számláira és a pénzből finanszírozott beruházások szerződéseire.

2016. november 24.: A székesfehérvári bíróság ítéletében kötelezte az alapítványt, hogy 15 napon belül adja ki a kért papírokat.

2017. február 9.: A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete helybenhagyta az elsőfokú döntést.

2017. április 18-án lejárt a bírósági ítélet által megszabott határidő.

2017. április 20.: Varju László megbízásából Czeglédy Csaba ügyvédi irodája feljelentést tesz közérdekű adattal való visszaélés miatt az alapítvány és Mészáros Lőrinc ellen. Czeglédyt egy hónap múlva előzetes letartóztatásba helyezték gazdasági bűncselekmények gyanújával.

2017. október 24.: Az Emmi értesíti Mészáros Lőrincet, hogy a sportállamtitkár utólagos ellenőrzést rendelt el a tao-pénzek felhasználása ügyében.

2017. november 10.: Mészáros Lőrincék beszállítják az Emmibe az alapítvány összes papírját.

2017. november 15.: A Kúria kimondja, hogy a tao-támogatások közpénznek minősülnek, az alapítvány ezért köteles kiadni a pénzek elköltésére vonatkozó iratokat.

2017. december 15.: Az Emmi-vizsgálat első 180 napjának hivatalos kezdete.

2018. február: Mészáros Lőrinc levelet ír a DK-nak, sajnálattal közölve, hogy nem tudja átadni a kért iratokat és számlákat, mert az Emmi októberben ellenőrzést rendelt el, és minden irat eredeti példányát bekérték.

2018. szeptember 18.: Az Emmi tájékoztatja a DK-t, hogy újabb 180 nappal meghosszabbította a vizsgálatot.

2018. december 10.: Lejárt az Emmi-vizsgálat második 180 napos ciklusa.

2019. január 2.: A végrehajtó elrendeli a végrehajtási eljárást az alapítványnál.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik