Belföld

Vagyonmegosztás házassági szerződéssel (x)

Házasságkötés esetén a párok ritkán gondolnak arra az esetre, hogy valami oknál fogva később a házasság felbontására („válásra”) kerülhet sor.

Jellemző, hogy ilyen esetekben nehezen tudnak dűlőre jutni a felek a vagyon elosztása kapcsán. A nehézkes megegyezés és a hosszú procedúra megelőzhető lenne házassági vagyonjogi szerződéssel – melyet a felek akár a házasságuk előtt vagy akár a házasságuk fennállása alatt megköthetnek.

Az államilag elismert házasság továbbra is kizárólag anyakönyvvezető előtt köthető meg, és maga a házasság akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő férfi és nő személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot kötnek, s ezt nem kötik sem feltételhez, sem határidőhöz.

Fontos, hogy az élettársak kapcsolatát a törvény nem tekinti házasságnak. Élettársak azok, akik közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élnek, s nem áll fenn közöttük sem házasság, sem bejegyzett élettársi kapcsolat, illetve egyikük sem él mással – házassági, bejegyzett élettársi, élettársi – életközösségben.

A 2013. évi V. törvényként kihirdetett új Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: új Ptk.) Családjogi Könyve két vagyonjogi rendszer közül enged választani. Egyik az úgynevezett vagyonelkülönítési-, a másik pedig a közszerzeményi rendszer. A vagyonelkülönítési rendszerben a házastársak önállósága érvényesül. Ebben az esetben a házastársaknak nem keletkezik közös vagyona abból eredően, hogy életközösségben éltek egymással. A törvény kimondja, hogy férj és feleség közösen kell, hogy viseljék a közös háztartás költségeit, továbbá a közös gyermek és a mostohagyermek megélhetésének, felnevelésének költségeit.

mokk_logo
Közszerzeményi rendszerben az a vagyon rögzíthető, mely a házasság fennállása előtt a felek külön tulajdona volt, illetve azok a vagyontárgyak, melyeket a saját vagyonból szereztek. Amíg a házasfelek együtt élnek, javaiknak önálló tulajdonosai maradnak.

Amikor azonban megszűnik a kapcsolat, mindkét házastárs annak a vagyongyarapodásnak a megosztását követelheti a másiktól, melyet együtt szereztek. Az ilyen típusú vagyongyarapodás megosztása bonyolultabb folyamat, ezt az elkövetkezendő évek bírói gyakorlata fogja kimunkálni.

A házassági vagyonjogi szerződést a feleknek közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglaltatniuk; amely szerződéseket a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartása tartalmazza. A közokiratok segítségével az életközösség felbomlása esetén időt és pénzt takaríthatnak meg a felek, hiszen a vagyontárgyak elosztása egyértelmű és okiratban rögzített.

A cikk szerzője: dr. Böröcz Helga

Ajánlott videó

Olvasói sztorik