Belföld

Az adófizető fizeti azt is, ha az adóforintjaiért hírhamisító állami tévé pert veszít

mtva(960x640)(1).jpg (közmédia, )
mtva(960x640)(1).jpg (közmédia, )
Az MTVA ugyanis illetékmentes. Most szembesítette ezzel a bíróság az Együtt politikusát. Egy jogsértő kirúgás is sokba kerül.

Az Együtt parlamenti képviselője korábban másokhoz hasonlóan hírhamisítónak nevezte az MTVA-t, amely ezért őt is beperelte. Hiába, ezt a pert is bukta a közmédia. A bíró Szabó Szabolcsnak adott igazat. A politikus szerint a kis magyar abszurd, valójában akkor kezdődött, amikor a bíróság az MTVA-t 30 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte.

A politikus szerdán ugyanis fura levelet kapott a Fővárosi Törvényszéktől. Az MTVA jogi képviselője kérte, a bíró javítsa az ítéletet, amely a felperest kötelezte a 30 ezer forint illeték megfizetésére. Mivel azonban az MTVA illetékmentes, a bíróság az úgy módosította az ítélet szövegét, hogy:

A feljegyezett 30.000.- (harmincezer) Ft eljárási illetéket a Magyar Állam viseli.

Szabó Szabolcs furcsállja, hogy az MTVA „még a harmincezer forint illetéket sem akarja kifizetni a 70 milliárd forintos költségvetési támogatásából, hanem inkább közvetlenül az államra terhelteti.”

A politikus ezek után arra vár választ, hogy mennyibe került az ügyvéd munkadíja, és azt ki fizeti. 

Korábban az MTVA ellenében a bíróság a DK-nak is igazat adott, mondván, a közmédia bírálhatósága a demokratikus társadalomban kitüntetett érték. A DK média munkacsoportjának vezetője tudatta, jó, hogy hazugsággyárnak lehet hívni az MTVA-t, de „kitüntetett érték” lenne, ha a közmédia nem hallgatná el, hamisítaná meg a kormánynak kínos híreket.

A közmédia egyébként valójában 80 milliárdot kap, és bár az ügy valóban furcsa, a közmédia illetékmentes. A kis magyar abszurd nem most kezdődött, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2011. augusztus 24-én fogadta el az MTVA alapító okiratát, amelyben pontosan szerepel, hogy a törvény szerint “teljes alanyi illetékmentességben részesül, továbbá nem alanya a társasági adónak, valamint a helyi adónak.”

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden jogellenesnek nevezte az MTVA 2014. július 14-i döntését, amely alapján Gecse Géza munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették. Az ítélet szerint az alperes, MTVA-nak 312 000 forint perköltséget, a volt  rádiósnak 2 050 000 forint végkielégítést és 3 112 530 forint elmaradt jövedelmet és annak kamatait kell megfizetnie. Az ítélet nem jogerős.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik