Belföld
pokorni-zoltan(960x640).jpg (Array)

Pokorni a barbár kivégzésekről, az internet veszélyeiről, az örömteli diáktüntetésekről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 05. 06. 15:27

A „mindent azonnal”-elv eredménye a semmi – mondja még a Fidesz alelnökeként a kormányzati reformdüh buktatóiról a Mandinernek.

Pártja nem jobbikosodik a halálbüntetés emlegetésével, ahogy nem emeszpésedett a rezsicsökkentéssel. „A Fidesz néppárt. Sok réteg, csoport, ideológia és identitás jelenik meg benne”. Ő nem ítéli el, ha egy párt szimbolikus üzenetekkel igyekszik riválisai szavazóit megszólítani, halálbüntetés-ügyben neki nem számít, hogy van-e elrettentő hatása, számára ez erkölcsi és kulturális kérdés. „Egész egyszerűen barbár dolognak” tartja a kivégzéseket, elítéli a halálbüntetést, még akkor is, ha azt el tudja fogadni, hogy vele egy szobában is ülnek olyan emberek, akik erről mást gondolnak. Pokorni szerint a közvéleménynek csak kis mértékben érdekes a bevándorlás problémája, mivel egyelőre tranzitország vagyunk. Szerinte puha morális kérdést jelent az a probléma, „hogy ’56 után, amikor magyarokat százezerszám fogadtak be Európában, tehetünk-e mást, mint hogy az elfogadás, a humanizmus oldalára állunk”. Ő attól tart, hogy a nemzeti konzultációval ezt nem lehet érdemben kezelni. Pokorni a nagypolitikát tudatosan próbálja eltolni magától. „A fontosságtudat komoly függőséget tud okozni. Nehéz lejönni róla. Majdnem olyan nehéz, mint a nikotinról. De le kell.”

A fontosságtudat veszélyes

Kevés politikust ismer, „aki időben tudta otthagyni az országos politikát és nem megbukott.” Ő már kezdő politikusként szembesült a dilemmával, képviselősége utolsó négy évében is próbálta kihúzni magát az aktuálpolitikai adok-kapokból. Egyelőre nem tudja, az őszi tisztújításon újra elindul a Fidesz alelnökségéért. Pártja népszerűségvesztése nem örömteli, a bírálatoknál csak azok elhallgatása lenne rosszabb – mondja, bár azoknak is van némi igazuk, akik szerint “nem feltétlenül a nyilvánosság előtt folytatni az élve boncolást”. „Nem egy gond van. Sok.” A Fidesz rovására alakult át ennek a ciklusnak a lelki szerkezete, már mindenért ők a felelősök. „Kormányoztál négy évet, miért nem oldottad meg?” Most már ez a kérdés még olyan nem általuk előidézett, szinte megoldhatatlan ügyekkel kapcsolatban is, amilyen a devizahiteleké. Oktatáspolitikusként sem tudja megmagyarázni, mi értelme volt belengetni egyetemi szakok megszüntetését, mivel ennek „nem értelme van, hanem jelentése. Ez tünet”. Annak a tünete, „hogy valaki jót akar, de nem jól.”.

Vajúdtak a hegyek

A diáktüntetéseknél nosztalgiázik, előjön belőle a régi szakszervezetis, tanárként pedig örül. „Mindig fölhánytorgatjuk, hogy ezek a büdös kölkök nem akarnak tanulni, most meg azt látjuk, hogy ott törik össze magukat iskolaügyben. Nem focicsapatért vagy egy zenekarra csápolnak, hanem a társadalomtudományi karért tüntetnek. Ennél jobbat tanárként nehéz elképzelni. Hogy fiatalok tömege vonul, azt skandálva: „Társadalomtudomány-társadalomtudomány!”. Szerinte sem lenne jó, ha a minden így maradna, de az érintettek meggyőzéséhez nem elég egy rektori konferencia, évek kellenek. Ha a kormány nem fordít energiát arra, hogy meggyőzze a partnereit, kénytelen visszavonulni minden kérdésben. A „mindent azonnal”-elv eredménye: a semmi. Vajúdtak a hegyek, s ha jól látom, az ipari formatervező szak átformáltatik kissé tartalmilag. Ez az eredmény. Ehhez talán nem kellett volna tüntetéseket provokálni.”

Nem a vezérkultusz miatt nincs vita

Pokorni elismeri, hogy a Jobbik jelentős kockázat. Nem hiszi, csak az a kérdés: kirekesztő-e, szélsőséges-e, náci-e. „Még akkor sem, ha valóban vannak ilyen megszólalásaik. Ezt a furkósbotot viszont túl könnyű kézzel lengették az elmúlt húsz év politikai küzdelmeiben. Ennél fontosabb: a leegyszerűsítő, propagandisztikus, demagóg válaszok sikeressége, az hogy mára szinte lehetetlenné vált a tartalmas vita. Ennek oka nem a vezérkultusz, hanem az internet, amely olyannyira megváltoztatta a politika világát, mint eddig semmi. „A politika mindig az elit, az értelmiség terepe volt. (…) Soha nem vett részt ennyi ember a politikai diskurzusban, soha ilyen olcsón nem jutottak tömegek politikai hírekhez. Ez egyrészt persze emeli némileg a tömegek kulturális színvonalát, másrészt rontja a politikáét. Nem az a baj, hogy megtanultak a politikusok nyolcszavas mondatokban beszélni, hanem az, hogy már nyolcszavas mondatokban is gondolkodnak.További részletek a Mandineren.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.