Belföld

Büntetik, ha visszakéri az alkotmánysértő adót

Noha az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a 98 százalékos különadót, aki visszakéri a pénzét, az - egy körlevél szerint – ellenőrzést és rendbírságot kockáztat – írja a Népszava.

A lapnak egy 2012-ben felmentett volt köztisztviselő mesélte el kálváriáját. Noha munkaügyi perét megnyerte, a bíróság – az AB-határozat ellenére – a különadó kérdésében elutasította keresetét, kimondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kérheti vissza pénzét. A levont 98 százalékos különadó visszaigényléséhez önellenőrzés kell.

Kiderült, hogy a NAV elnöke az alkotmánybírósági döntés után – a gazdasági minisztérium állásfoglalása alapján – körlevelet adott ki arról, hogy aki visszaigényli a 98 százalékot, azt ellenőrzés alá kell vonni és jogtalan visszaigénylés miatt rendbírságot kell kiszabni. Azt csak méltányosságból lehet elengedni, ha az illető a visszaigényléskor már nyugdíjas.

A volt köztisztviselő a lapnak azt mondta, a körlevelet lehetetlen megnézni, mert senki nem meri a naplózott belső levelező rendszerből azt kinyomtatni. Az adóhivatalban dolgozó ismerőse azt tanácsolta, várjon, mert az elnöki körlevél csak decemberig szól, az önellenőrzést viszont öt évig megteheti.

A NAV honlapján nincs tájékoztató kifejezetten a különadóról, csak a visszaigénylő nyomtatvány található meg egy értelmezhetetlen útmutatóval. Ha a visszaigénylést határozattal utasítja el a NAV, akkor megfellebbezhető, sőt bíróság előtt megtámadható. Ha azonban csak levelet küld az elutasításról, az ellen nincs jogorvoslat – írja a Népszava.

Ezzel megy szembe a NAV

Az Alkotmánybíróság szerint alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütköző a 98 százalékos különadóról szóló törvényi rendelkezés. Miután a rendelkezés 2013. december 30-ig volt hatályban, az AB nem semmisítette meg, de alkalmazását megtiltotta a bíróságoknak. A törvényes végkielégítéseknél a törvény szerinti 98 százalékos adómérték ellentétes volt a tulajdon védelmével is. Az Alkotmánybíróság hivatkozott az alaptörvény azon rendelkezésére, amely szerint Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítéséért biztosítja a nemzetközi jog és a magyar jog összhangját.

A különadót 2010-ben vezették be. Az Országgyűlés 2014. január 1-jei hatállyal az addigi 98-ról 75 százalékra csökkentette a közszférában kifizetett – kétmillió, illetve bizonyos esetekben három és fél millió forint feletti – végkielégítéseket terhelő különadót. Állami és önkormányzati vezetőknek, képviselőknek, köztulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek és felügyelőbizottsági tagjainak a jogviszonyuk megszüntetése miatt kifizetett összeg kétmillió forint feletti része után, más állami foglalkoztatottaknak a végkielégítésük három és fél millió forint feletti része után kell megfizetniük a különadót.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik