Külföld

Strasbourgi pofon: jogsértő a 98 százalékos különadó

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 05. 14. 10:57

Magyarország megsértette a tulajdonhoz való jogot azzal, hogy egy elbocsátott külügyminisztériumi alkalmazott végkielégítésének egy részét 98 százalékos különadóval sújtotta - mondta ki kedden Strasbourgban nyilvánosságra hozott első fokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az 1954-ben született N. K. M. harminc évig volt a magyar Külügyminisztérium alkalmazottja, míg 2011 májusában elbocsátották. Végkielégítése egy részét 98 százalékos adóval sújtották. Beadványában az európai emberi jogi egyezmény alapján tulajdonhoz való jogának, a hatékony kárpótláshoz való jogának, valamint a diszkrimináció tilalmának sérelmére hivatkozott.

A bíróság megállapította a tulajdonhoz való jog sérelmét, és 11 ezer euró kártérítést, valamint – a perrel kapcsolatban felmerült költségekre – további 6 ezer eurót (mindösszesen hozzávetőleg 5 millió forintot) ítélt meg a panaszosnak.

Korábban az Alkotmánybíróság is elmeszelte a különadót, amelyre a kormány szerint azért volt szükség, mert jó erkölcsbe ütközik, ha valaki az államtól több tízmilliós végkielégítéssel távozik. A kabinet jókora bevételt remélt a különadótól.

Később az Országgyűlés újra megszavazta az adót, úgy módosítva, hogy az a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja. A különadó fizetésére kötelezettek közé kerültek az európai parlamenti és az országgyűlési képviselők, illetve az alpolgármesterek. Az állami és önkormányzati vezetők, illetve a köztulajdonban álló cégek vezető tisztségviselői esetében a 2 millió forint feletti rész a különadó alapja, más foglalkoztatottak estében a 3,5 millió forint.

Kormányszóvivő: folyik az ítélet elemzése

Jelenleg az illetékes tárcáknál folyik az elbocsátott külügyminisztériumi alkalmazott végkielégítése ügyében született strasbourgi ítélet elemzése és ezután dönt a kormány arról fellebbez-e – mondta a kormányszóvivő kedden Budapesten kérdésre válaszolva. Giró-Szász András elmondta: a fellebbezés benyújtására – ha ilyen döntés születik – három hónap áll rendelkezésre.

A szóvivő hozzátette: emlékei szerint mintegy ezer korábbi alkalmazottat érinthet ez a kérdés összesen. Ha minden esetben a kormány veszítene, akkor ötmilliárd forintot kellene kifizetni. Ugyanakkor egyelőre egy esetben született ilyen döntés – jegyezte meg. Arról, hogy terveznek-e esetleg külön alapot elkülöníteni azt mondta: a kormánynak négyszázmilliárdos tartaléka van csak az idénre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.