Belföld

Mától Orbán a legfőbb nyelvőr

Intézményesül a nyelvápolás. Az új intézetet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján a miniszterelnök irányítja.

A Nyelv és Tudomány szerkesztősége március 31-én reggel kérdezte a kormányszóvivői irodát arról, ki vezeti mától a Magyar Nyelvstratégiai Intézetet (MNYI). 11 óra körül szóban közölték, hogy még hétfőn elárulják, ki lett az intézmény irányítója, de választ nem kaptak. Az MTI – egy nappal később – igen.

Bencze Lóránt lett az MNYI vezetője

Bencze Lóránt nyelvész vezetésével kezdi meg működését a Magyar Nyelvstratégiai Intézet – közölte az MTI megkeresésére kedden a Miniszterelnökség. Az MNYI-t a magyar nyelvi örökség feltárására, a nyelv ápolására, gondozására, fejlesztésre és egyes állami feladatok ellátására hozta létre a kormány. A Miniszterelnökség tervei szerint az intézet folyamatosan épül ki 2015-ig.

Az új intézetet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár útján a miniszterelnök irányítja. A MNYI főbb feladatai között van a középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és szakmai felügyelete, a magyar nyelv szerkezetének, sajátosságainak, működésének kutatása és azok eredményének alkalmazása a közoktatásban. Az intézet koordinálja a nyelvszerkezeti és a nyelvhasználati kutatások terén a különböző szaknyelvek tudatos fejlesztését, a határon túli és az anyaországi magyar nyelvű terminológia összehasonlító kutatását, valamint az összehasonlító terminológiai szótárak összeállítását is.

Állásfoglalások a közmédiának

Nyelvpolitikai kérdésekben az MNYI készíti el a közigazgatás és a közmédia részére a szakértői állásfoglalásokat, vizsgálja az új tudományos megközelítéseket, ösztöndíjakkal, megbízásokkal, pályázatokkal segíti a nyelvész doktoranduszokat. Az intézet dolgozza ki az új magyar nyelvi tankönyvprogram nyelvészeti szakmai alapjait, őrzi a nyelvi gazdagságot, különös tekintettel a magyar nyelvjárásokra és a rétegnyelvekre. Feladatai közé tartozik majd a nyelvi kisebbségvédelem, kiemelten a magyar szórványok, határon túli nyelvváltozatok helyzetének vizsgálata.

Az intézet kidolgozza a kormánynak a magyar nyelvi értékvesztéssel szembeni irányelveket, ápolja a nyelvstratégiai külkapcsolatokat főként a kisebbségben élő nyelvrokon népekkel. Szakmai és nemzetközi kerekasztal-beszélgetéseket, nyári egyetemet és kurzusokat szervez. Az idei működéshez szükséges forrásokról a nemzetgazdasági miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak kell gondoskodnia, a 2015. évi költségvetésről szóló törvény előkészítésekor pedig már az intézet működéséhez szükséges forrásokat is figyelembe kell venni.

Pálinkás, Balázs, Nádasdy

Korábban a The Wall Street Journal blogjában a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt hangsúlyozta, hogy az új intézmény a kormány adminisztratív szerveként és nem független tudományos kutatóműhelyként működik majd. „A kormányrendeletből világos számomra, hogy az új intézetben nem fog tudományos kutatótevékenység folyni, hanem egy központi szerve lesz a Miniszterelnöki Hivatalnak, amelynek az elsődleges feladata az lesz, hogy előkészítse és koordinálja a kormány nyelvpolitikai döntéseit és nyelvművelő törekvéseit” – mondta Pálinkás József, aki szerint a magyar nyelv művelése és kutatása az MTA feladata.

Az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője üdvözölte a döntést, mivel – miközben más nyelvek globálissá válnak – a magyar nyelv helyzete romlik, védeni, fejleszteni kell. Balázs Géza szerint „a kultúra össztársadalmi leértékelődése hat a nyelvre is. A szókincs szűkül, a stíluskülönbségek elhalványodnak, egy alacsonyabb értékű nyelvváltozat válik a normává”. (Korábban – még államfőként – Schmitt Pál maga fogadta a Balázs Géza által alapított Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagjait a Sándor-palotában. A volt köztársasági elnök már beiktatásakor hitet tett a nyelvi kultúra terjesztése mellett, több anyanyelvi rendezvényen megjelent, köszöntőt mondott, felkérte a nemzet színészeit, hogy álljanak a készülő magyar nagyszótár ügye mellé.)

Az ELTE egyik legismertebb nyelvészprofesszora szerint ugyanakkor a kormány arra költi a pénzét, amire akarja, de ettől az új intézetnek nem lesz köze a nyelvtudományhoz. „Nem a ’30-as évek Szovjetuniójában élünk, ahol Sztálin döntött arról, mi számít tudománynak, és mi nem” – mondta Nádasdy Ádám, aki szerint a rendeletben felvázolt intézetre semmi szükség. „Ha a politika akarná irányítani a tudományt, az igazán nagy probléma lenne. Ennek nem lenne szabad megtörténnie” – tette hozzá a professzor.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet támogatására a kormány 100 millió forintot különített el a tartalékból.

Az újbeszél nyelv 1984-es állapota

„Az újbeszél Óceánia hivatalos nyelve, s azért találták ki, hogy az Angszoc vagy angol szocializmus szükségleteit kielégítse. 1984-ben még senki nem használja, sem szóban, sem írásban, egyedül gondolatközlési eszközként az újbeszélt. A Times vezércikkeit újbeszélül írják, ez azonban olyan mutatvány, amire csak szakember képes. Úgy vélik, hogy az újbeszél körülbelül 2050 táján szorítja ki véglegesen az óbeszélt. Közben állandóan tért hódít, mivel minden párttag igyekszik egyre több újbeszél szót és nyelvtani szerkezetet használni a mindennapi társalgásban.” (George Orwell: 1984, fordította: Szíjgyártó László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik