Belföld

Ezt javasolja a kormány az IMF-nek

varga-mihaly(210x140)(1).jpg (varga mihály)
varga-mihaly(210x140)(1).jpg (varga mihály)

A kormány a gazdaságpolitika hatékonyságának növelését javasolta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), illetve az Európai Uniónak küldött alternatív tárgyalási javaslatában, és rögzített néhány pontot is, amelyben nem kíván meghátrálni - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának hétfői ülésén.

A javaslatban szerepel a gazdaság fehérítése, a hatékonyabb adóbeszedés, az EU-s projektek finanszírozásának felülvizsgálata, a célzottabb szociális támogatási rendszer, a hatékonyabb áfaszabályozás és hatékonyabb bérszabályozás a közszférában, illetve a társadalombiztosítási befizetések hatékonyságának felülvizsgálata – ismertette.

A miniszter közölte: a kormány rögzített néhány pontot, amelyben nem kíván hátrálni. Így nyugdíjcsökkentés, bércsökkentés, illetve egyes célzott szociális juttatások csökkentése nem jöhet szóba – tette hozzá.

Előzőleg Orbán Viktor egy interjúban azt mondta, hogy Magyarország önerőből is meg tudja oldani a gazdasági bajokat. Ezzel az interjúval kapcsolatban Varga Mihály azt mondta, hogy “a miniszterelnök sosem mondta, hogy nem akarunk IMF-megállapodást”.

Azt azonban leszögezte az illetékes miniszter, hogy nem hozzák nyilvánosságra az IMF-nek írt magyar levelet. Varga annyit elárult, hogy a kormány nem készül bankmentő alap létrehozására és vitatják a bankadó megszüntetésének ötletét, az ingatlanadó bevezetését pedig szintén elutasította a kabinet.

Nehezen elképzelhető, hogy a kormány jelenlegi makrogazdasági előrejelzésével fogadják el a jövő évi költségvetést – mondta Varga Mihály. A miniszter kifejtette: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valamivel gyengébb, 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre, míg a kormány 1,6 százalékos bővülést vár.

Varga Mihály kijelentette ugyanakkor, hogy a kormánynak tartania kell az idei, és a jövő évre vonatkozó, 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiánycélt. Mint mondta, jelenleg 300-350 milliárd forintos eltérés van a nemzetközi hitelezőknek és a magyar kormánynak a jövő évi hiányra vonatkozó becslései között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik