Belföld

Fideszesek mondtak nemet a Lázár-javaslatra

Nem szállítanák le a bírói jogviszony felső korhatárát.

Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága a Fidesz-frakcióvezető indítványát, amely az új alkotmányban javasolta kimondani, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatárig állhat fenn. A testület ülésén az MSZP és az LMP nem vett részt.

A kormánypárti politikusok nagy többsége tartózkodott, néhányan pedig a Jobbik képviselőivel együtt elutasították a bírói jogviszonnyal összefüggő kezdeményezést. A jelenlegi szabályok szerint a bírák jogviszonyának felső korhatára 70 év.

A vitában Salamon László (KDNP) azt mondta, a bírói függetlenség szempontjából megfelelő a javaslat, mert továbbra sem a vezető kezébe adja a nyugdíjazás lehetőségét. Az azonban szerinte szakmai kérdés, hogy indokolt-e a 70 év alatti bírák nyugdíjazását elrendelni alkotmányos szinten. Gyüre Csaba (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az általános öregségi nyugdíjkorhatárnál lesz kötelező a bírák nyugdíjazása, akkor olyan nyugdíjuk lesz, amely méltatlan a pályájukhoz.

A testület elvetette azt a Lázár-javaslatot is, amely rögzítené, hogy az azonos párthoz tartozó országgyűlési képviselők alakíthatnak parlamenti frakciót.

A Fidesz-frakcióvezető többi indítványát támogatta a testület, így azt is, amely szerint mégsem kilenc, hanem változatlanul hat évre nevezné ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét az államfő. Az MNB-elnök helyett szintén a köztársasági elnök nevezhetné ki a jegybank alelnökeit.

Az alkotmányügyi bizottság Szili Katalin független országgyűlési képviselő 21 kapcsolódó módosító indítványa közül egyet sem támogatott.

A Jobbik azon kezdeményezése sem kapott többségi támogatást, amely javasolja, hogy ne viselhessenek közhivatalt azok, akik a rendszerváltás előtt állami vagy pártvezetők voltak, illetve erőszakszervezet vezetőjeként vagy szigorúan titkos tisztként tevékenykedtek.

Az alaptörvény-javaslat előterjesztői nevében Gulyás Gergely úgy fogalmazott, nem az alkotmányba való ennek a kérdésnek a szabályozása, Staudt Gábor (Jobbik) ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy továbbra sincs előrelépés az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik