Belföld

Schiffer: legitim alkotmányról nem beszélhetünk

Az LMP frakcióvezetője szerint jelenleg az alkotmányosság felszámolása folyik azzal, hogy leépítik a fékek és ellensúlyok rendszerét.

A Fidesz alaptörvény-tervezete megerősíteni látszik az LMP azon korábbi álláspontját, hogy a demokratikus alkotmányozás feltételei nem állnak fenn – mondta szombati soproni sajtótájékoztatóján Schiffer András, a párt parlamenti frakcióvezetője.

Úgy fogalmazott: “A minimumfeltétel az lett volna, hogy a Fidesz alkotmánytervezete ne egy héttel ezelőtt, hanem mondjuk egy évvel ezelőtt lásson napvilágot, és akkor a választópolgárok abban a helyzetben vannak a fülkékben, hogy tudják mérlegelni: kell-e nekik a Fidesz ezekkel a közjogi, alkotmányos elképzelésekkel”.

“Legális lehetősége van a kétharmados többségnek, hogy alkotmányozzon, legitim alkotmányról azonban így nem beszélhetünk” – tette hozzá az LMP frakcióvezetője, megjegyezve, a legitim alkotmányhoz nem elég bármilyen többség, ahhoz nagyon mély társadalmi egyetértésre lenne szükség.

Szavai szerint nincs szükség új alaptörvényre, mivel az alkotmány jól végiggondolt kiegészítéseivel le lehetne vonni az elmúlt húsz év tanulságait.

Azt mondta, “nem minőségi, hanem mennyiségi különbség van” Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között, hiszen “az egyik az ötven százalék érdekében gazdaságpolitikai elképzelésekről hallgatott, a másik a kétharmad érdekében közjogi elképzelésekről”.

A politikus szerint innentől kezdve nem az a kérdés, hogy melyik párt vesz részt az alkotmányozásban, hanem az, hogy az emberek szerepet kapnak-e ebben a folyamatban. Éppen ezért kérte az LMP, hogy korrekt kampányfeltételek után döntsön megerősítő népszavazás az új alaptörvényről, vagy a 2014-ben alakuló parlament döntsön a hatálybaléptetésről – jegyezte meg a politikus.

Másik kifogásként azt említette, hogy “jelenleg alkotmányozás címén az alkotmányosság felszámolása zajlik”, mivel a közreadott alkotmánytervezet nem a túlsúlyos kancellári hatalom kiegyensúlyozásáról szól, hanem arról, hogy leépítik a fékek és ellensúlyok rendszerét – sorolta kifogásaikat a politikus.

Schiffer András jelezte azt is: kifogásolják, hogy a környezeti jogok intézményét felszámolják, nincs szó a tervezetben az egészséges környezethez, a lakhatáshoz vagy a szociális biztonsághoz való jogról vagy a jövő nemzedékek jogairól, és – szintén eltérően az LMP javaslatától – nem szerepel a koncepcióban a közszolgáltatások és bizonyos stratégiai vagyonelemek védelme sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik