Belföld

Kormánytag kontra kutató a médiatörvényről

A külügyminiszter szerint a jogszabályt sokan úgy kritizálják, hogy nem is ismerik.

Martonyi János a közrádió reggeli műsorában megerősítette, hogy a médiatörvény ügyében az Európai Bizottság nem hivatalos vizsgálatot folytat. A külügyminiszter azt mondta: reméli, hogy a vizsgálat végén tárgyilagos álláspontot alakítanak ki a magyar jogszabályról. Szerinte csak akkor lenne szabad “markáns véleményeket” megfogalmazni a médiatörvénnyel szemben, ha a visszaélés veszélyéről szóló aggodalmak “beigazolódni látszanak”.

Martonyi János a külföldön megfogalmazott kritikákról szólva hangsúlyozta: a jogszabály ellen tiltakozók túlnyomó többsége szerinte nem olvasta a törvényt, ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy tanulmányozza a dokumentumot, és ezt követően jelölje meg azokat a rendelkezéseket, amelyek aggodalmat keltenek.

Európában már korábban is történt olyan eset, amikor előre elítéltek egy országot, ám később nem következtek be a jósolt súlyos események – emlékeztetett Martonyi János, aki szerint a jogszabályt ért nemzetközi bírálatok nem árnyékolhatják be Magyarország január 1-jén kezdődő EU-elnökségét.

Közben az Index arról ír, hogy a berlini magyar nagykövetség honlapján feltűnt egy magyarból tükörfordított angol nyelvű hírlevél, ami a médiatörvény kritizált pontjait helyezi európai kontextusba, uniós tagországok példáival.

A dokumentumról Bajomi-Lázár Péter médiakutató azt mondta, hogy az megkerüli az igazán rázós ügyeket. Abból nem derül ki, hogy valószínűleg nincs európai példa sem a mindenkinek előírt tájékoztatási kötelezettségre, sem a kiegyensúlyozottság megkövetelésére.

A kormány dokumentuma arra sem hoz példát, hogy a gyűlöletbeszéd korlátozása bárhol kiterjedne a többség nyílt vagy burkolt megsértésének tilalmára is. Nem véletlenül: ez a rendelkezés ugyanis bármilyen kritikus vélemény elfojtására alkalmas lenne – emlékeztet a kutató.

A dokumentum összeállítói többször hivatkoznak az olasz médiaszabályozásra, de Bajomi-Lázár Péter ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy a Freedom House 2010-es jelentése az olasz médiát már csak a “részben szabad” kategóriába sorolta, ezért nem biztos, hogy szerencsés arra példaként hivatkozni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Martonyi: sokan úgy kritizálják, hogy nem is ismerik a médiatörvényt (MR1-Kossuth)
A kormány angolul magyarázza, miért európai a médiatörvény (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik