Belföld

Büntethető a holokauszt tagadása

Administrator
Administrator

2010. 03. 10. 11:45

Sólyom László az időzítést bírálta, de a jogszabályt nem tartja alkotmánysértőnek.

Sólyom László azért írta alá a jogszabályt, mert az ilyen büntető jogszabályokra nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában – mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Kumin Ferenc közölte, Sólyom László azt ugyanakkor nem tartotta helyesnek, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés a kampányban hozta meg. Az államfő szerint ez az időszak nem alkalmas ilyen súlyú kérdések higgadt megvitatására.

Az Országgyűlés cikluszáró ülésszaka utolsó napján fogadta el a Btk. módosítását a holokauszt büntethetővé tételéről. A törvény – amit az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be – három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

A végül elfogadott előterjesztést a fideszes Répássy Róbert úgy változtatta volna meg, hogy a nemzeti szocialista és a kommunista rendszerek emberiség elleni bűneinek nyilvános tagadását egyaránt büntesse a jogszabály, módosítási javaslata azonban nem kapta meg a kellő arányú támogatást a Házban. Az ellenzéki párt korábban alkotmányos aggályokat is megfogalmazott a jogszabállyal kapcsolatban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.