Belföld

Nem készült hatástanulmány az iskolabezárásról

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén visszavonta a szakiskolák átszervezéséről hozott február 15-i, halasztó döntését. A politikusok egymásnak estek és szünetet rendeltek el, hogy megkeressék az iskolabezárásokat előkészítő hatástanulmányokat. Ám kiderült: ezek nem készültek el.

A testület még nem döntött arról a koalíciós előterjesztésről, amely szerint még az idén átszerveznének 19 fővárosi szakiskolát. A Fővárosi Közgyűlés csütörtök délelőtti ülésén ugyanis több órás éles hangvételű vita után sem született döntés a fővárosi szakiskolák átszervezéséről. A főpolgármester délután két óráig szünetet rendelt el, hogy megkeressék az iskolabezárásokat előkészítő hatástanulmányokat. A szünet után azonban kiderüélt: bár 20 millió forintot költöttek rá, mégsem készültek el a december 31-ei határidőre azok a hatástanulmányok, amelyeket Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kért a fővárosi szakiskolák átalakításával kapcsolatban.

Horváth Csaba, szocialista alpolgármester szerint azonban a mostani döntés meghozatalához nincs is szükség az említett hatástanulmányokra. Csomós Miklós, a Fidesz képviselője ezzel szemben hangsúlyozta: a beismeréssel már egyértelmű lehet mindenki előtt: nem szakmai, hanem politikai döntést akar hozni a koalíció a szakiskolák átszervezéséről.

Két hete került a Fővárosi Közgyűlés elé az a szakképzési reformról szóló javaslat, amely 19 fővárosi középiskolát zárna be jogutóddal, illetve integrálna más intézményekbe a hatékoynság és költséghatékonyság jegyében. A Fővárosi Közgyűlés február 15-ei ülésén nagy meglepetésremegszavazták Tarlós István Fidesz–KDNP-frakcióvezető javaslatát, amely szerint egy évvel elhalasztják a fővárosi szakiskolák átszervezését. A 33 igen, 26 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadott javaslatra voksolók között két szocialista képviselő is volt, és több szabad demokrata és szocialista képviselő is tartózkodott. Az “átszavazók” később úgy nyilatkoztak, véletlenül voksoltak a beadvány mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik