Belföld

Hiller: hatékonyabb nyelvtanulás kell

Az általános iskolában az alapkészségek elsajátításának megerősítését, a középiskolában a nyelvtanulás hatékonyságát, és egy igazságosabb felsőoktatási rendszer kialakítását célozza meg a közoktatási és a felsőoktatási törvény módosítása – mondta Hiller István az általános vitában kedden az Országgyűlésben. A Fidesz nem szavazza meg a javaslatokat.

Hiller István expozéjában azt hangsúlyozta: szeretné meghonosítani azt az Európában elterjedt felfogást, amely szerves egységként, egy életút különböző állomásaiként kezeli a közoktatást és a felsőoktatást. Mint mondta, a közoktatási törvény módosítása elsősorban az alapkészségek – az írás, az olvasás, a szövegértés és a számolás – elsajátításának megerősítését szolgálja azzal, hogy az 5. és a 6. évfolyamban is lehetőséget, több időt ad az alapkészségekkel való foglalkozásra. A törvénymódosítás egyébként a középiskolákban 2010-re kötelezővé teszi az angol nyelv tanulását, valamint arra is lehetőség lesz, hogy a középiskola nyelvi előkészítő évfolyamot indítson.


Szabad iskolaválasztás

Az oktatási miniszter elmondta: a kistelepülési iskolák alsó tagozatait mindenképpen helyben kívánják megőrizni, azonban annak is tudatában vannak, hogy a kisiskolákban tanulók sokszor hátrányt szenvednek a nagyvárosi iskolák diákjaival szemben. A javaslat ezért bevezeti a tagiskola intézményét, ami azt jelenti, hogy az alsó tagozat helyben maradhat, de irányítását egy közeli, másik iskola veszi át, amely segíthet a szakemberhiány megoldásában is. A javaslat megváltoztatja az iskolai felvételi rendszert, megtiltja, hogy az iskola a körzetében lakók felvételét, átvételét felvételi követelmény teljesítéséhez köthesse. Ez azt jelenti, hogy a tankötelezettség ideje alatt a diák szabadon választhatja meg, hogy hol akar tanulni, azonban a kérelmének befogadására csak az az iskola köteles, amelynek a körzetében lakik.

Hiller István, áttérve a felsőoktatási törvény módosítására, azt mondta: a felsőoktatásban a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetése igazságosabbá és teljesítményre ösztönzőbbé teszi a rendszert, hiszen a legjobban teljesítő 15 százalék mentességet nyer és tanulmányi ösztöndíjban részesül. Hangsúlyozta: a felsőoktatási törvény módosításával átjárható lesz a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés, hiszen a legjobban teljesítő költségtérítéses hallgatók átkerülhetnek az államilag finanszírozott képzésbe, s ha ott is jó eredményt érnek el, akkor akár mentesülhetnek is a fer megfizetése alól. Ugyanakkor elismerte: az az út visszafelé is működik, ha valaki gyenge eredményt, még 30 kreditet sem tud elérni egy évben, az a költségtérítéses rendszerbe kerül át.

A miniszter kiemelte: a fer bevezetését illetően még nem zárultak le a tárgyalások a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.


Fidesz: ez csak elriasztás


Pánczél Károly (Fidesz) felszólalásában azt kérdezte, hogy vajon szükség van-e a közoktatásról szóló törvény módosítására. Véleménye szerint az oktatás feltételei ma rosszak, drámai az intézményfenntartók helyzete, és az oktatás színvonala minden szinten romlott. Rámutatott arra, hogy a pedagógusok óraszámemelése nem jár béremeléssel, ezért, mint hangsúlyozta, az óraszámemelést a Fidesz nem tudja támogatni. Az ellenzéki politikus megjegyezte, hogy a közoktatási törvény módosításáról szóló javaslat dicséretesen foglalkozik az idegennyelv-oktatás problémájával. Kiemelte azonban, hogy ezt a javaslatot a Fidesz ebben a formában nem tudja támogatni.


Pálinkás József (Fidesz) a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslat kapcsán azt kérdezte a kormánytól, hogy igazságosnak tartja-e a költségtérítéses szakon fizetendő díj kétszeresére emelését. Elmondta, hogy a tandíj bevezetése kapcsán a Fidesz módosító javaslatokat fog benyújtani, hogy egy ésszerűbb tandíjrendszer valósuljon meg. Véleménye szerint a kormány által benyújtott törvényjavaslat célja, hogy „elriasszák” a fiatalokat a tanulástól, és akiket nem sikerült „elriasztani”, azoktól pénzt hajtson be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik