Belföld

Befejezte amerikai útját Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton, egyesült államokbeli látogatásának zárónapján elment a washingtoni holokauszt emlékmúzeumba.

Rövid beszédében kijelentette, hogy világos kötelesség a család, a demokrácia védelme, ez nem elvont fogalom, ez az élet valós kerete. A holokauszt áldozatai nem zsidók, cigányok, homoszexuálisok voltak, “ők mi vagyunk”.

Kötelességünk az élet védelme, mert sok mindenről lehet érvelni, a végső kötelességről, az emberség védelméről azonban nem. Mindig van választás erkölcs és erkölcstelenség, emberség és embertelenség között. Mi választottunk, Magyarország választott, a demokráciát és a szabadságot választotta. “Tudjuk mit kell tennünk és azt fogjuk tenni” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Az Egyesült Államok holokauszt emlékmúzeumát 1980-ban hozták létre az amerikai kongresszus által egyhangúlag elfogadott törvény alapján. A múzeum azon munkálkodik, hogy programjaival, kiállításaival, tárgyi bizonyítékok és műtárgyak gyűjtésével, oktatási anyagok terjesztésével minél szélesebb közvéleményhez eljuttassa üzenetét. Feladata, hogy lehetővé tegye a tragédiák megismerését, emléket állítson az áldozatoknak és a látogatókban ébren tartsa a demokratikus rendszerek iránti felelősséget.

Gyurcsány a washingtoni magyar nagykövetségen az amerikai fővárosban és környékén élő magyarság képviselőivel találkozott. A kormányfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adta át a magyar-amerikai politikai és gazdasági kapcsolatok ápolása érdekében tett erőfeszítéseiért Garai Gábor bostoni tiszteletbeli konzulnak.

A miniszterelnök Washingtonból New Yorkba utazik, és onnan az esti órákban repülőgéppel hazautazik

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik