Belföld

Ausztria nem akar nyitni

Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter egy nyilatkozatában kilátásba helyezte, hogy országa egészen 2009-ig korlátozná munkaerőpiacának megnyitását.

Az osztrák szaktárca vezetőjének véleménye egy bécsi napilap csütörtöki számában jelent meg.

Az osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter, és nem az osztrák kormány véleményeként értékelhető az, hogy Ausztria a két éves átmeneti időszak után további három évre, sőt ezt követően még két évre is indokoltnak tartaná a munkaerőpiaci korlátozások fenntartását – közölte a csütörtöki bejelentésre reagálva Schranz Edit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére.

Schranz Edit elmondta: az erre vonatkozó osztrák nemzeti döntésről tájékoztatni kell az Európai Bizottságot, illetve az új tagállamokat, így Magyarországot is.

Az már korábban is valószínű volt, hogy Ausztria a csatlakozástól számított két évet követő újabb három évig is fenntartja majd a munkaerőpiaci korlátozást, azaz nem ad lehetőséget az új tagállamok munkavállalóinak a szabad munkavállalásra. Sőt az is elképzelhető, hogy különösen indokolt esetben a további kétéves korlátozási időszakot is kihasználják. Ezt Németország esetében sem lehet elvetni.

Mint azt a magyar szaktárca korábban közölte: kevesebb magyar dolgozik azokban a régi európai uniós tagországokban, amelyek nem korlátozzák munkaerőpiacukat, mint a korlátozást fenntartókban.

Bár munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak magyarok az Egyesült Királyságban, Írországban, Svédországban, a múlt év végén 4 ezer, 2 ezer, illetve 200 magyar vállalt munkát ezekben az államokban.

Ugyanakkor Németországban, illetve Ausztriában, ahol munkavállalási engedély szükséges, 17 ezer, illetve 14 ezer magyar dolgozott a múlt évben. Viszonylag magas, 1.100, illetve 900 az Olaszországban, illetve Hollandiában dolgozó magyarok száma, néhány száz Spanyolországban és Görögországban. A többi régi európai uniós tagállamban száznál kevesebb magyar dolgozik.

Az új tagállamok közül Csehországban és Szlovákiában a becslések szerint több száz magyar dolgozik, Szlovéniában 150, a többi új tagállamban csak néhány magyar vállalt munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik