Gazdaság

Több mint 300 millió eurós bírságot kapott a kedvelt amerikai csoki- és kekszgyártó

Máthé Zoltán / MTI
Csomagolják a Milka termékeit a Mondelez International csoporthoz tartozó Gyõri Keksz székesfehérvári üzemében.
Máthé Zoltán / MTI
Csomagolják a Milka termékeit a Mondelez International csoporthoz tartozó Gyõri Keksz székesfehérvári üzemében.

Több mint háromszázmillió eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság a csokoládé-, keksz és kávétermékeket gyártó Mondelezre a versenyszabályok megsértése miatt – írta a 444.hu a Business Insiderre hivatkozva.

A bizottság szerint

  • az amerikai édességipari cég bizonyos termékeket olcsóbban értékesített egyes országokban, mint máshol – ez az úgynevezett párhuzamos kereskedelem,
  • a csomagolások nyelvezetével pedig közvetve növelhették az árakat vagy csökkenthették a választékot.

Emlékeztetnek továbbá, a Financial Times áprilisban írta meg, hogy a Mondelez akadályozhatta a termékeinek szabad kereskedelmét az uniós tagállamok között. Illetve hogy a cég akkorra már mintegy 340 millió eurót tett félre egy lehetséges uniós bírság fedezésére. Végül 337,5 millió eurós bírságot kapott a többek között a Côte d’Or, a Milka, az Oreo, a Toblerone és a TUC gyártója.

A határozat szerint huszonkét versenyellenes megállapodásban vett részt a gyártó az elmúlt években, akadályozta és torzította a versenyt és visszaélt a versenyfölényével.  – ami a jelenlegi magas inflációs időszakban különösen káros lehet a fogyasztókra.

A Mondelez 2019 nyarán zárta be győri üzemét, ahol többek között a Negrót gyártották (amit azóta Törökországban állítanak elő). Székesfehérvári gyárukban készítik például a Pilóta kekszet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik