Tudomány zöldövezet

Medvebörtönt építenek Romániában

DuxX / Getty Images
DuxX / Getty Images

Rehabilitációs központot hoznak létre a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó romániai barnamedvék számára Brassó közelében – írja az MTI a Bizbrasov.ro beszámolója alapján. A 61 hektáron elterülő létesítmény a dél-erdélyi nagyváros térségében lévő Tömös-völgyben épül.

Az építkezés szerdán kezdődött meg Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter jelenlétében, a projektben a román állami és a brassói erdészet, valamint az erdészeti kutatási és fejlesztési központ is részt vesz. A rehabilitációs központ 778 millió forintból valósul meg, ebből 505 millió forint az építési költség. A finanszírozás 85 százaléka az Európai Uniótól, a többi a román államtól származik.

A létesítmény a barnamedvék védelmét, rehabilitációját szolgálja, és mintegy száz egyed befogadására alkalmas. Olyan bocsok, bocsos anyamedvék és felnőtt hímek kerülnek majd ide, amelyek lakott területen okoznak problémát, és deviáns viselkedésük miatt nem lehet őket más térségbe áthelyezni.A településekre bejáró medvék Románia számos megyéjében okoznak gondot. Hargita megyében például idén már több mint száz alkalommal kellett riasztani a lakosságot a védett állatok jelenléte miatt. Csíksomlyón szerdán három medvét lőttek ki a hatóságok, miután a fiatal, kukázáshoz szokott nagyvadakat semmilyen más módszerrel nem sikerült távol tartani a településtől, és veszélyeztették az emberek biztonságát.

Fechet szerint a Kárpátokban él az európai barnamedve-állomány több mint 40 százaléka, számuk 6400-7200 egyedre tehető.

Kapcsolódó
Lelőtték az erdélyi falut rettegésben tartó hatalmas medvét
A jól megtermett nagyvad tizenöt évesnél is öregebb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik