Kultúra

Újabb lopott Bacon-festményt szerzett vissza a spanyol rendőrség

HANDOUT / SPANISH INTERIOR MINISTRY / AFP
HANDOUT / SPANISH INTERIOR MINISTRY / AFP
A festményeket az utóbbi évtizedek legnagyobb műkincsrablása során vitték el szinte teljesen észrevétlenül, még egy kép hiányzik.

Sikerült visszaszerezni Francis Bacon egyik ellopott festményét, amelyet az utóbbi évtizedek legnagyobb spanyolországi műkincslopása során vittek el kilenc éve egy madridi lakásból – közölték a spanyol hatóságok csütörtökön. A tájékoztatás szerint a több mint ötmillió euró értékű kép nyomára két orgazda vezette a rendőrséget, akiket még februárban tartóztattak le. A 2015-ben indult nyomozás során eddig 16 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A festmény előkerülésének körülményeit nem részletezték, mivel a nyomozás még mindig tart, egy képet továbbra is keresnek öt darabból álló gyűjteményből. Három festményt a betörés után néhány hónappal, egyet pedig 2017-ben találtak meg a rendőrök. A műalkotások tulajdonosa, egy José Capelo nevű férfi 1992-ben örökölte a festményeket közvetlenül a művésztől, akinek közeli barátja volt. A mintegy 30 millió euróra értékelt gyűjteményt belvárosi lakásában tartotta Madrid egyik legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületében, de a betöréskor épp Londonban tartózkodott. A tolvajok kikapcsolták a riasztót, és teljesen észrevétlenül vitték el a festményeket, semmilyen nyomot nem hagyva maguk után. A múlt század egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb autodidakta művészének képeiért csillagászati árakat fizetnek az aukciókon. Legutóbb idén márciusban több mint 27 millió dollárért (10 milliárd forintért) kelt el a Sotheby’s New York-i aukcióján szerelmét, George Dyert ábrázoló portréja.

Kapcsolódó
Több milliárd forint értékű Bacon-festményeket talált meg a spanyol rendőrség
2015-ben loptak el egy madridi lakásból összesen ötöt. Ebből három került elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik