Nagyvilág

A budapesti CEU-ra jön Tusk igazságügy-minisztere elmondani, hogy építik vissza a jogállamot

MTI
MTI

A CEU Demokrácia Intézet meghívására Budapestre látogat Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter.

A Donald Tusk kormányában fontos szerepet játszó Bodnar, aki korábban Lengyelország emberi jogi biztosa volt, hétfőn arról tart majd előadást, hogy országában milyen jogi és politikai kihívásokkal kell szembenézni „a jogállamiság újjáépítésében”.

A CEU Demokrácia Intézet hétfőn indítja el a Jogállamisági Klinika névre keresztelt új kezdeményezését, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy Európában védje a demokratikus berendezkedést.

Az új szervezet feladata lesz, hogy képviselje az egyes országok legfelsőbb bíróságai előtt, ha a jogállamiságot támadás éri. A Jogállamisági Klinika Európa-szerte foglalkozik majd a hatalommal való visszaélés és a demokratikus intézmények leépítésének kérdéseivel. A jogklinikán nemzetközileg elismert jogi szakértők dolgoznak, 30 különböző országból.

Bodnar tevékenységéről januárban a Euronews azt írta, szisztematikusan próbálja feltárni a Jog és Igazságosság, a korábbi kormánypárt törvénytelenségeit, miközben a jelenleg ellenzékben lévő jobboldal képviselői alkotmányellenesnek állítják be a lépéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik