Tudomány

Megtalálták a híres fáraó szarkofágját

John Elk / Getty Images
John Elk / Getty Images

Frédéric Payraudeau, a Sorbonne Egyetem egyiptológusa azonosíthatta II. Ramszesz eredeti szarkofágjának egy töredékét – írja a Heritage Daily. A legendás fáraó múmiáját a 19. században találták meg egy fakoporsóban, eredetileg azonban nem ebben nyugodott.

II. Ramszesz (i.e. 1279-1213) uralkodása Egyiptom egyik aranykora volt: a fáraó hatalmas építkezésekbe kezdett, és rengeteg hadjáratot vezetett. Halála után testét a Királyok völgyében temették el, sírját viszont később kifosztották, ezért múmiáját a papok áttelepítették a thébai nekropoliszba, Dejr el-Bahari szomszédságába.

Az új sírban mintegy 50 fáraót, királynét és egyéb királyi rokon maradványait helyezték el. Amikor 1881-ben feltárták II. Ramszesz múmiáját, az egy fakoporsóban volt, amelyet minden bizonnyal csak átmenetinek szántak az ókoriak.

Payraudeau a közelmúltban egy olyan szarkofágtöredéket vizsgált meg, amelyet 2009-ben, egy abüdoszi kopt kolostorban fedeztek fel.

A kutató a lelet feliratai és dekorációi alapján arra jutott, hogy a tárgy II. Ramszesz eredeti szarkofágjának része volt, majd később egy Menkheperre nevű főpap használta.

Ő lehetett az, aki Abüdoszba szállíttatta a szarkofágot, amikor a korábbi sírt kifosztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik