Belföld

BÉT – év végi remények

December elején általában beköszönt a Mikulás-rally a tőzsdéken. A budapesti börzén egész évben az volt, így idén már az is hatalmas eredmény lenne, ha a BUX képes lenne tovább emelkedni az utolsó hónapban.

Azt mondják, hogy a tőzsdések a számok bűvöletében élnek, játsszunk hát egy picit a számokkal. Az első érdekesség a decemberrel kapcsolatban, hogy statisztikusok kimutatták: az év utolsó hónapjában, sőt januárban is az átlagosat meghaladó mértékben szoktak emelkedni a részvényárfolyamok, s ez meglepő módon december első két hetében szokott bekövetkezni.







Csoda történik
Az év másik statisztikai érdekessége, hogy a BUX eddig minden hónapban pozitív tartományban zárt. Abban az esetben, ha az év végén a tőzsdeindex aktuális állása meghaladja a 14 194 pontot, akkor elmondhatjuk, hogy az index minden egyes hónapban képes volt emelkedni ebben az évben. Erre a BUX 14 éves történelmében még soha nem volt példa, de a világ leghíresebb indexe, a Dow Jones ipari átlag, a new york-i tőzsde indexe sem ért ilyet el a rendelkezésre álló statisztikák szerint soha.

Mikulás-rally

A dolog hátterében a portfólió-átrendeződések állnak. Egyetlen befektetési alap sem szereti kimutatni, hogy túl sok készpénz van a számláján, hiszen ez azt az üzenetet küldené a befektetőknek, hogy nem érdemes az alapba több pénzt fektetni. Ezért inkább részvényt vesznek a szabad pénzeszközeikből, és ez az árfolyamok emelkedéséhez vezet. Mivel az ünnepek közeledtével mindenki szabadságra megy, a folyamat Mikulás-nap környékére koncentrálódik, ez az úgynevezett Mikulás-rally.

Az, hogy a BUX-nak sikerül-e idén minden hónapot emelkedéssel zárnia, három dologtól függ. Egyrészt az alapok likviditásától, azaz attól, hogy mennyi elköltetlen pénzük maradt. Ezt nagyon nehéz megállapítani előre, mert statisztika csak visszamenőleg áll rendelkezésre. A második tényező a fundamentumok megítélése. Ha ugyanis túlságosan feszítettnek érzik a befektetők a jelenlegi árfolyamszinteket, akkor még az idén elindulhat egy profitrealizálási időszak. A piaci szereplőket egyébként igen foglalkoztatja a gondolat, hogy mikor következik be jelentősebb árfolyamkorrekció, hiszen az idén a piac 50 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, és kevés részvényről lehet elmondani, hogy alulértékelt lenne. A harmadik tényező pedig a nemzetközi piaci környezet. Az amerikai választásokat követően jó hangulatban telt a november, és az S&P 500 közel 4 százalékot emelkedett, ami a legjobb egyhavi teljesítménye volt az idén.







Jó hírek a Matávnak
A másik érdekes részvény a Matáv, amely az idei évben nem volt képes lépést tartani a többi részvény száguldásával és abban az esetben, ha a kamatok csökkenni kezdenek, akkor lehet a Matávban fantázia, mert felértékelődik az osztalékhozama. A harmadik generációs licensztender szerdán kihirdetett eredménye (amelynek egyik győztese a T-Mobile Magyarország Rt. lett) rövid távon is jó hatással lehet az árfolyamra, azonban fundamentálisan nem jelentős hír.

Mire spekuláljunk?

A fent említett három tényező egyenlegéből sok minden kijöhet, így igen kockázatos a jelenlegi szinteken rövid távon jó decemberre spekulálni, ezért ezt csak a nagy kockázatvállalási hajlandóságú spekulánsoknak javasoljuk. Az óvatosabb befektetőknek érdemes inkább szelektív, középtávra koncentráló stratégiát folytatni. Ez azt jelenti, hogy nem a BUX további jó teljesítményében érdemes bízni, hanem egyes részvényekben, amelyek valamilyen egyedi ok miatt ígérnek jó teljesítményt. 

A piac kedvence talán továbbra is az OTP. Érdekes módon nem lett sokkal drágább az év eleje óta, holott az árfolyama gyakorlatilag megduplázódott, hiszen a profitvárakozások is jelentős mértékben emelkedtek az idei és az elkövetkező évekre. A magyar bank ráadásul továbbra is olcsóbb, mint lengyel társai, és ezért regionális összehasonlításban továbbra is jó teljesítményre lehet számítani tőle, különösen akkor, ha sikerrel jár Horvátországban a Nova Bank megvásárlásával.

A Mol-részvényesek számára különös lehetőséget jelenthet a privatizáció utolsó szakasza. Ha az állam ismét lehetőséget nyújt az egyéni befektetők számára a kedvezményes részvényjegyzésre, akkor érdemes lehet most értékesíteni a részvényeket és visszavásárolni a várhatóan februárban sorra kerülő állami értékesítés kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik