Belföld

Rekord orosz olajkivitel

Augusztusban minden idők rekordját állította fel az orosz olajkivitel és a kitermelés is a legmagasabb szintjére ugrott a Szovjetunió felbomlása óta eltelt időszakban - derült ki az orosz energaiügyi minisztérium adataiból, amiket azzal egyidőben tettek közzé, hogy orosz- szaúdi tárgyalások kezdődnek Moszkvában az orosz olajpolitika az OPEC-cel való egyeztetése kérdéseiről.

A Transznyeft orosz állami társaság napi 100 ezer hordóval több, 3,58 millió hordó olajat exportált augusztusban az előző havi szinthez képest, a kitermelés pedig 8,6 millió hordóra nőtt a júliusi 8,5 millióról.

Ali al-Naimi szaúdi olajügyi miniszter arról tárgyal
partnerével, Igor Juszufovval, hogy vajon Oroszország csatlakozik-e a jövőben az esetleges OPEC termeléscsökkentési akciókhoz, ha az árak esnének a mostani magas szintjükhöz képest. Az augusztusi export és termelési adatok nyugati olajszakértők szerint arra utalnak, hogy Moszkva az OPEC piaci részesedéséből szeleteket hasít ki magának akkor, amikor a kartell kitermelési szintje alacsonyan áll. Oroszország erősen függ az olajbevételektől és a magántulajdonban lévő konszernek a magas olajárakra támaszkodva erőteljesen növelték az elmúlt öt évben befektetéseiket.

Az orosz olajkitermelés augusztusban 11 százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest, a kivitel pedig 15 százalékkal több volt. Oroszország olajtermelését az elmúlt öt évben közel 50 százalékkal növelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik