Belföld

Hol az olcsó tankönyv?

Az Oktatásért Felelõs Államtitkárság becslése szerint a legdrágább általános iskolai tankönyvcsomag átlagos ára 10 840 forint, a valóságban azonban ennek kétszeresét is kifizethetik a szülõk.

Tankönyvvásárlási lázba kezdtek a szülõk szerdától. Az egyik budai iskolában sorban állás közben azon zúgolódtak a szülõk, hogy a tankönyvcsomag lényegesen drágább, mint amire számítottak. A kormány közleménye szerint az általános iskolások legdrágább átlagos csomagja ugyanis 10 840 forint, az ötödikesek szüleinek azonban mégis 21 635 forintot kellett fizetniük a könyvekért. Tavaly ugyanebben az iskolában még csak 11 800 forintba került a csomag.

Az áremelkedés még úgy is sok, hogy bejött két új tantárgy, a történelem, illetve a hon- és népismeret. Erre az évre azonban az összes osztály könyveinek ára az egekbe szökött. Egyes iskolákban még az sem mindegy, hogy az adott évfolyamon belül milyen osztályba jár a gyerek. Ha (ugyanebben a budai iskolában) egy elsõs általános iskolás plusztantárgyként nem tanul semmit, akkor a csomag 7710 forintba kerül, az angolosok szüleinek viszont már 15 350 forintot kell fizetniük a könyvekért. Az ötödik osztálytól ez az összeg 21 635 forintra nõ és hasonló a nyolcadik osztályos könyvcsomag ára is. Egy másik budai iskolában az alsósok könyve nem haladja meg a 10 000 forintot, ám ötödiktõl ott is 15 000 forint felett vannak a csomagok.

Pedig Gloviczki Zoltán Nemzeti Erõforrás Minisztérium közoktatásért felelõs helyettes államtitkár tájékoztatása szerint igenis vannak olcsó könyvek: a tankönyvjegyzékben szereplõ legolcsóbb kiadvány ára mindössze 111 forint, a legdrágább közismereti tankönyv pedig 3280 forintba kerül.

Mit tartalmaz az átlagos csomag?

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelõs helyettes államtitkár az fn.hu kérdésére felvázolta, hogy jön ki az általuk megadott átlagár. Eszerint az államtitkárság a közepes árfekvésû tankönyveket veszi alapul. „A tankönyvigényt az adott iskolában használt kerettanterv határozza meg, az államtitkárság az átlagos tankönyvcsomag összeállításánál egyfajta minimalista szemléletet követ” – szól az írásban érkezett válasz. Az államtitkár szerint azért kell sok helyen mégis 20 ezer forintnál is többet fizetni a könyvekért, mert az iskolák szabadon választanak tankönyveket a hivatalos tankönyvlistán szereplõ – jelenleg 4652 – kiadvány közül.

Ez persze még nem válasz a drágulásra, mely az egyedülálló szülõket érinti a legérzékenyebben. Õket ugyanis 2007 szeptemberében a Gyurcsány-kormány törölte a kedvezményezetti körbõl. Az akkori kormány 7,7 milliárd forintról 6,43 milliárd forintra csökkentette az ingyenes tankönyvellátásra elkülönített összeget.

A tankönyveken túl

A könyveken kívül persze számos egyéb dolgot kell még venni a gyerekeknek. Táska, füzet, rajzfelszerelés, testnevelés felszerelés, ruha, cipõ és még nincs vége a sornak. Mindezek mellé persze azt is érdemes megemlíteni, hogy a havi étkeztetés mennyibe kerül: egy gyerek esetén akár havi 14 000 forintot is elkérnek az iskolák. Aki pedig nem volt elég szemfüles és nem mutatta be idejében a befizetett csekket még augusztusban, annak a gyereke szeptemberben nem jogosult az étkeztetésre. Így marad a jó bevált szendvics.


Az egyetemeken is ugrásszerûen megnõtt az utóbbi években a tankönyvek ára, ezért a hallgatók kénytelenek a jól bevált másoláshoz folyamodni, illetve a könyvtárakból kölcsönözni a könyveket. 2009 óta a szerzõk védelme érdekében a Magyar Könyvkiadók Másolás Elleni Munkacsoportja hadjáratot indított a másolók ellen. Az egyetemistákat próbálják rávenni a könyvvásárlására, de egyelõre nem jártak sok sikerrel. Persze lehetséges, hogy néhány év múlva a probléma anakronisztikussá válik: Dél-Koreában például a tervek szerint 2015-re teljesen eltûnik a papíralapú könyv, helyét átveszi az elektronikus tananyag.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik