Belföld

Ostrom: összefoglaló az éjszakáról

Kedd hajnalban tüntetők törtek be az MTV székházába, ahol több tízmilliós kárt okoztak, a rendőrség reggelre kiszorította őket az épületből. Rendőrautókat gyújtottak fel, számítógépeket raboltak. 102 rendőr sérült meg, egyikükön koponyaműtétet hajtottak végre. Kilenc órától ülésezik a nemzetbiztonsági kabinet.

Szemtanúja volt az eseményeknek?

Küldje be fotóit, videófelvételeit: fn@sanomabp.hu

Újraindította adását kedden reggel a Magyar Televízió, amelynek Szabadság téri székházába az éjszakai, hajnali órákban a miniszterelnök és a kormány ellen tüntetők tömege tört be. Az első becslések szerint a kár összege elérheti a több tízmillió forintot.

A közszolgálati televízió egyes és kettes csatornájának sugárzása 1 óra 20 perckor szűnt meg. Holub Katalin szóvivő a képernyők elsötétüléséről az MTI-nek akkor elmondta: a hírigazgató arra kérte a kollégákat, hogy mivel lehetetlenné vált a műsorkészítés, állítsák le az adást, és hagyják el az épületet.

Szabad rablás volt

Szabad rablásba kezdtek az MTV székházába bejutott tüntetők közül többen kedd hajnalban; az intézménybe órákon keresztül bárki szabadon bemehetett. A székház aulájánál lévő összetört kirakatú büfé készletét szinte teljesen kifosztották a tüntetők. Cigarettát, üdítőket, csokoládékat és süteményeket majszoló emberek járkáltak fel-alá a folyosókon, még olyan is akadt, aki rendőrpajzsot vitt magával az épülettől alig pár méterre, csoportosan várakozó rendőrök mellett.

A téren álló szovjet hősi emlékművet is megrongálták a tüntetők. A székház előtt autókat gyújtottak, illetve borítottak fel. A rendőrök csak hajnali 3 óra után kezdték helyreállítani a rendet, miután vidékről erősítést kaptak.

Az üvegtörmelékek között botorkáló emberek közül az MTI tudósítóját egy tinédzserkorú fiatal azzal figyelmeztette, hogy vigyázzanak, mert „téglákat visz”. Többek kérésére aztán megmutatta a kabátjával betakart holmit, ami nem téglakupac, hanem egy személyi számítógép volt.

Néhányan arra kérték, vigye vissza a tárgyat, mert, mint mondták, „nem ezért jöttünk”, de a fiatal kisétált az épületből az eltulajdonított számítógéppel. Hajnali három órakor értesült az MTI tudósítója arról, hogy a rendőrség hamarosan feloszlatja az MTV-ben időző tüntetők csoportját. A fáradtnak tűnő, megtépázott felszereléssel ellátott rendfenntartók között többen már sebesülten értesültek a hírről, mely szerint rövidesen bevetésre kell menniük. „Én még szerencsés voltam, egyikünknek a feje tört be, másikunknak a foga tört szét” – mondta egyikük.

Egy rendőrautót is felgyújtottak a fővárosban, az Október 6. utcában – mondta el az MTI-nek Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok kedden hajnalban. A Nádor utcában további rendőrautókat is megrongáltak – jelentette az MTI helyszíni tudósítója, hozzátéve: legalább öt autónak kiszúrták a kerekét, sőt az egyiknek festékszóróval lefújták a szélvédőjét is.

Koponyaműtét után

Százkét rendőr sérült meg keddre virradóra Budapesten, a Szabadság téri tüntetésen, egyikük súlyos, életveszélyes állapotban van, koponyaműtétet hajtottak végre rajta – közölte Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese kedden a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Zsíros Lajos, a Honvéd Kórház orvos ezredese a műsorban telefonon azt mondta, hogy a súlyosan megsérült rendőr általános állapota kielégítő, a beteg magánál van, hajnalban műtét során kiemelték a koponyájába fúródott csontszilánkot.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szintén telefonon a tüntetés kapcsán azt közölte, hogy összesen százhuszonöt sérültet láttak el éjszaka és hajnalban a mentők, de a kisebb sérülésekkel együtt ez a szám százötven fölé becsülhető. A sérülések többsége vérző vagy zúzódásos jellegű volt.

A televízió reggeli híradójában, 6 órakor a hírolvasó arról számolt be, hogy az első három emeleten az irodákat feldúlták a tüntetők, többen közülük fosztogatni kezdtek. Az intézmény hírigazgatója, Kert Attila hajnalban átvette a tüntetők petícióját, és azt az aulában fel is olvasták; a dokumentum nem szólt a Magyar Televízióról, abban a résztvevők a Gyurcsány-kormány lemondását követelték – hangzott el a hírműsorban. A károk felmérése megkezdődött, az első becslések szerint a kár összege elérheti a több tízmillió forintot – közölte a műsorvezető.

Petrétei beadta lemondását

Felajánlotta lemondását keddre virradó éjjel, a Szabadság téri tüntetés idején Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, aki az erről szóló információkat a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában erősítette meg.

A miniszter közölte, hogy felajánlotta lemondását Gyurcsány Ferencnek, de a miniszterelnök azt nem fogadta el, kérte, hogy maradjon a helyén. A szaktárca vezetője azt mondta: a rendőrség nem számolt, és véleménye szerint nem is számolhatott azzal, hogy a tüntetés ilyen agresszív fordulatot vesz. Közlése szerint a rendőrség békés demonstrációra készült fel, a létszám arra volt elegendő, hogy biztosítsa a helyszínt a Magyar Televízió székháza előtt.

Amikor megkezdődtek az atrocitások, megtörtént a rendőri erők átcsoportosítása is, de a rendőröknek a Kossuth téren is jelen kellett lenniük, hogy a Parlament épületét biztosítsák, időközben azonban a feldühödött tömeg elfoglalta a televízió épületét – mondta.

Petrétei József közölte, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást, amelyhez fényképfelvételeket és videofelvételt is igénybe vesz. Hozzátette, hogy felderítésre és előállításra már a keddi napon sor kerül. A Szabadság téri tüntetés kapcsán azt mondta, „szó sincs politikai demonstrációról”, „bűncselekmény-sorozatról beszélünk”.

Sörsátor a Kossuth téren

Kedd reggel továbbra is megközelíthetetlen a teljes rendőri zár alatt lévő Szabadság tér, a rendőrök a térre vezető utcákat is lezárták – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A Magyar Televízió székháza mögötti Nádor utcában még mindig több mint harminc rendőrautó sorakozik, részben elzárva az utat a forgalom elől. A rendőrség továbbra is a Zoltán utcában összpontosítja erejét. Erről a helyszínről több mint négyszáz rendőr távozott reggel fél hétkor.

Több mint 32 órája tart a miniszterelnök és a kormány elleni tüntetés a Parlament előtti Kossuth téren, az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója kedden reggel fél hatkor kevesebb mint száz embert látott a területen.

A parkolóban továbbra is péksüteményt és ásványvizet osztanak, hatezer darab rétest és ezer liter vizet hoztak a helyszínre a tüntetést támogató állampolgárok. Hajnalban már nem hangzottak el beszédek. A tér füves részén két kempingsátrat és egy sörsátrat is felvertek a tüntetők. Előző nap mobil illemhelyeket is elhelyeztek a téren.

A rendőrség a hajnali órákban újraépítette a korábban a demonstrálók által áttört kettős kordon külső karéját, így ismét védőkerítés övezi a Parlament előtti parkolót, míg a belső védvonal az épület homlokzatával párhuzamosan fut.

Politiakai tapasztalatokat vonnak le

Reggel kilenc órára összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet. A kabinet alapvető feladata, hogy a tapasztalatokból levonja a megfelelő következtetéseket, és megtegye a szükséges intézkedéseket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI-nek úgy nyilatkozott, minden felelős politikai tényező tegye világossá, hogy a radikális utcai megmozdulás semmilyen politikai vitára nem megoldás.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint az ország nyugalma a tét. „Nincs semmi, ami menlevelet adhatna középületek ostromára, rendőrök megtámadására, autók felgyújtására”.

Navracsics Tibor, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, az MTV székháza előtt tüntető emberek a Gyurcsány Ferenc hazugságai miatt megrendült demokrácia „következményeiként” jelentek meg az utcákon.

„Az események azt mutatják, annak a politikának be kell fejeződnie, amelyik azt hazudja, hogy Magyarországon semmilyen intézkedésekre nincsen szükség, hanem szépen nyugodtan mehetünk így tovább, ahogy vagyunk” – ezt már Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nyilatkozta az MTV székházánál zajló események kapcsán.

Dávid Ibolya MDF-elnök azt javasolta, Gyurcsány Ferenc kérjen bocsánatot, aztán távozzon a közéletből, a Fidesz pedig szólítsa vissza az embereket az utcáról.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány nevében azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy kedden a kialakult helyzet politikai elemzéséről tartson vitanapot. Ezt a kormányfő kedden hajnalban nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának. Mint mondta, a vitanap célja a kialakult helyzet politikai elemzése, az okok feltárása, a felelősség kérdésének és a tennivalóknak a megvitatása lenne. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az ostrom megkezdésekor az MTV Este című műsorában bejelentette, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem vesz részt a parlamenti vitanapon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik