Belföld

Csütörtökön négyen csaptak össze

Véget ért a négy parlamenti párt kormányfőjelöltjeinek vitája a Magyar Televízióban. Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor mellett csütörtökön Dávid Ibolya és Kuncze Gábor is kifejthette nézeteit a munkahelyteremtés, az egészségügy, a korrupció, és a fejlesztés területén.

A négy parlamenti párt kormányfőjelölti vitáján valamennyi párt egy témát ajánlhatott. A Fidesz a munkahelyteremtést, az SZDSZ az egészségügyet, az MDF a korrupciót, az MSZP pedig a fejlesztés témáját tartotta a legérdemesebbnek a közös megvitatásra.

Munkahelyteremtés

Az előzetes sorsolás alapján Orbán Viktor pártja témájával, a munkahelyteremtéssel kezdhette meg a televíziós vitát. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: Magyarország egyetlen esélye a munka. Mint mondta, ezért szomorú, hogy jelenleg 455 ezer embernek semmilyen, 300 ezernek pedig „hébe-hóba” van munkája. Ezért Orbán Viktor szerint váltani kell, mégpedig a kis- és középvállalkozásokra alapozva. Hozzátette: a Nemzeti Konzultáció során egyeztetett vállalkozókkal, és ez alapján a legfontosabb lépés a tb- és járulékcsökkentés, amelyet a Fidesz 29-ről 19 százalékra mérsékelne. Kiemelte: fontos a részmunkaidős foglalkoztatás is, hogy a gyermeket vállaló nők könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra. Ezen kívül Orbán Viktor kitért a romák és a fogyatékos emberek foglalkoztatásának kérdésére is.

Kuncze Gábor a kérdést a gazdaság szempontjából közelítette meg: véleménye szerint versenyképes gazdaságot kell létrehozni, amely piacokat talál, így munkahelyeket teremt. Az SZDSZ elnöke hozzátette: az állam feladata, hogy kiszámítható viszonyokat, kereteket hozzon létre alacsony adókkal és a tiszta verseny megteremtésével serkentheti a munkahelyteremtést.

A miniszterelnök ezt követően feltette a kérdést: miből lesz új munkahely? Koalíciós partnerére reagálva elmondta: önmagában csak a piac sem oldja meg a problémát. Véleménye szerint erős munkahelyteremtés ott van, ahol van út, autópálya, emellett pedig erős szakképzés kell, kiszámítható állam, és adó- és járulékcsökkentés is, ezt azonban csa az ötödik-hatodik szempontnak tartja Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta: kormánya megállapodott az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal a bérekről az elkövetkező három évre vonatkozóan.

Dávid Ibolya visszautalt az előző napi Gyurcsány-Orbán vitára, azt „kakasviadalnak” nevezve. Mint mondta, elhangzott egy ígéret, 100 ezer új munkahelyről. Véleménye szerint ez az ígérgetés azonban nem felelősségteljes. Az MDF elnöke szerint új munkahelyekhez három dolog kell – az elhangzottakon kívül: a vállalkozásokat tőkejuttatásban kell részesíteni, kedvező adórendszerre és a bürokrácia csökkentésére van szükség. Dávid Ibolya a nők és a 45 év felettiek munkaerőpiaci diszkriminációja ellen lépne fel, ehhez kérte a többi párt támogatását.


Orbán Viktor viszonválaszában egyébként elmondta, négy év alatt reális a minimálbér 100 ezer forintra emelése.


Egészségügy

Az egészségügye témakörét a liberális párt javasolta. Kuncze Gábor szerint az egészségügy a legsúlyosabb probléma manapság, ezért mindenképpen kell valamit tenni ez ügyben. A liberálisok azt javasolják, hogy több biztosító kell, mert ezek fognak versenyezni a betegekért. Kuncze kiemelte, hogy ez egyáltalán nem jelent több járulékbefizetést. A liberálisok miniszterelnök-jelöltje szerint a több-biztosítós modellel a hálapénz is megszűnne, hiszen a biztosító fizeti ki a számlát, fölöslegessé válik az orvosnak is fizetni.


Gyurcsány Ferenc egy kalmopirinnel történő gyenge betegség gyógyításának nevezte az Fidesz javaslatát, hogy a meglévő rendszerbe több pénzt kell pumpálni. A szocialisták jelöltje a több-biztosítós modellt is elveti, mert szerinte ezzel létrejön a szegények biztosítója, illetve a gazdagok biztosítója. Megoldási javaslatukról elmondta, hogy az egyenlőség elvét kell követni, azaz ne csak egyenlő módon fizessenek a szegények és a gazdagok, hanem azonos ellátásban is részesüljenek.


Dávid Ibolya úgy véli, hogy a racionális privatizációnak helye van az egészségügyben. Emlékeztetett arra, hogy az MDF kezdte el a patikaprivatizációt, és a háziorvosi rendszer magánosítását is. Hangsúlyozta, hogy az MDF a járóbeteg-ellátást is magánosítaná.


Orbán Viktor a kórházak privatizációjával kapcsolatban emlékeztetett a népszavazás eredményére, amely szerint a lakosság nem támogatja a magánosítást. A több-biztosítós modellre reagálva kifejtette, hogy 1998-ban végigvették ennek lehetőségét, ám nem tudtak megoldást találni arra, hogy ne alakuljon ki a szegények kórháza. Hozzátette: a gyógyszerárak megállapításában a kormánynak döntő szerepe van, alacsonyan kell tartani.


Korrupció


Az MDF kezdeményezte témakör első megszólalója, Dávid Ibolya elmondta, hogy évente 100 milliárd forint tűnik el a korrupción keresztül. Példaként hozta fel erre, hogy ez az összeg 40 kisváros egy évi teljes költségvetését teszi ki. Ezért az MDF megerősítené a Gazdasági Versenyhivatalt és az Állami Számvevőszéket, illetve létrehozná a Tiszta Kezek Hivatalát is. Utóbbit olyan jogkörökkel ruháznák fel, hogy ott ne maradjon zárva az ajtó a hivatal előtt, ahol a közpénzek illegális felhasználásának gyanúja felmerül.


Orbán Viktor az MDF kezdeményezése mellett egy költségvetési tanács felállítását is szorgalmazta. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje felemelné a rendőrség fizetését, és a politikusok adóbevallását is nyilvánossá tenné. Szólt arról is, nem szabad hagyni, hogy megvegyék az állami vagyont, majd két héttel később továbbadják busás haszonnal. Példaként hozta fel erre a Nemzeti Tankönyvkiadó és a reptér eladását.


Kuncze Gábor szerint – noha egyetértett Orbán Viktorral és Dávid Ibolyával –, mégis az Orbán-kormány volt a legkorruptabb. A liberális politikus szólt arról, hogy az állami apparátus csökkentésével kevesebb esélye van a korrupciónak is. A közigazgatás átalakítása mellett az egykulcsos adó bevezetését is a korrupció megakadályozásának tartotta: „Olyan mértékben kell az adót csökkenteni, hogy ne legyen értelme kiskapukat keresni az embereknek” – hangsúlyozta Kuncze.


A jelenlegi miniszterelnök nem hisz egy új hivatal létrehozásában, inkább az átláthatóbb gazdaság mellett tette le voksát. Példaként hozta fel, hogy a közigazgatásban minden ember szerződését nyilvánosságra kell hozni.


A reagálásokban az MDF és az SZDSZ képviselője között vita alakult ki Medgyessy Péter egykori kijelentése miatt, miszerint az SZDSZ minden tagját érintette már a korrupció.

Fejlesztés


Utolsóként az MSZP által felvetett téma került terítékre. Gyurcsány Ferenc kifejtette, a legtöbben nem szeretjük a versenyt, hanem győzni szeretünk, de aki csak védekezik, alulmarad. Véleménye szerint meg kell mondani, miben, melyik két-három iparágban leszünk a legjobbak. Ilyenként említette a gyógyszeripart, a bioenergiát, az elektrotechnikát, a termálvízre építő turizmust, illetve a logisztikát, hogy pénzügyi- és szolgáltatóközpontok jöjjenek Magyarországra. Ehhez a miniszterelnök szerint két dologra van szükség: a közlekedés és a szakképzés fejlesztésére.


Dávid Ibolya a költségvetési hiányról ejtett szót, véleménye szerint felelőtlen a kampány. Legelőször ugyanis az államháztartást kell rendbe tenni, mert így a miniszterelnök tervei olyanok, mintha az várná a lottófőnyereményt, akinek a szelvény megvásárlására sincs pénze. Az MDF elnöke szerint a költségvetés rendbetétele nélkül nem kapjuk meg az európai uniós pénzeket, amelyek nélkül elképzelhetetlen a fejlesztés.


Orbán Viktor elmondta: kormányzásuk alatt a fejlesztésre volt egy koncepció, a Széchenyi Terv, amelyet a jelenlegi kormány azonban eltörölt. A Fidesz elnöke most a Nemzeti Konzultációra hivatkozva megígérte, hogy új Széchenyi Tervet valósítanak majd meg. Véleménye szerint a közbeszerzési törvényt mindenképpen módosítani kell, hogy a lehetőségeket a magyar kis- és középvállalkozások kapják meg. Hangsúlyozta ugyanakkor: a külföldi vállalatokra is szükség van, új lehetőségeket várunk tőlük, de az amúgy is szűkös magyar lehetőségeket a magyar cégeknek kell megadni 80 százalékban, csakúgy, mint az EU országaiban. Kiemelte: Budapest különös jelentősséggel bír, ezért megismételte a szerdai vitában bejelentett Budapest Minisztériumra vonatkozó elképzeléseit annak érdekében, hogy a főváros a magyar nemzet gazdasági motorja legyen.


Gyurcsány Ferenc egyperces reakciójában egyébként erőteljesen támadta az ötletet. Véleménye szerint Budapestnek nem minisztériumra van szüksége, hanem lehetőségekre a fejlesztésre, nem arra, hogy leállítsák, hanem hogy megépítsék a négyes metrót.


Az utolsóként megszólaló Kuncze Gábor elmondta, hogy az Európai Unió pénzeit ügyesen felhasználva Magyarország 10 év alatt behozhatja az EU régi tagjait. Ez azért különösen fontos, mert – mint fogalmazott – stabil, biztos jövőt kell biztosítani a Kovács Pistiknek. Az SZDSZ elnöke szerint ez a választások tétje is: le kell tudni ülni a pártoknak ebben a kérdésben, nem az EU, hanem magunk és a jövőnk miatt. Kuncze Gábor is kitért a Budapest Minisztérium ötletére: szerinte a Fidesz ezzel akar jópontokat szerezni a fővárosiak körében. Budapest azonban tudja, mit kell tenni, csak támogatni kell.


Záróbeszédek: választási agitálás


A kétperces záróbeszédeket valamennyi pártelnök egy utolsó szavazatkérésre használta. Orbán Viktor kiemelte, örül a négypárti találkozónak, mert pártja mindig az együttműködést keresi. Hangsúlyozta: ne feledjük, hogy elsősorban magyarok vagyunk, és csak ezt követően valamelyik párt vagy ideológia szimpatizánsai. A Fidesz a szolidaritáson alapuló állam képét vázolta fel választási győzelme esetére.


Kuncze Gábor a liberalizmus fontosságát emelte ki, emlékeztetett: csak az SZDSZ képviseli a mai magyar politikában ezt az ideológiát és értékrendet. Mondandóját pártja kampányszlogenjével fejezte be: „A 2006-os választás rajtunk, liberálisokon múlik”.


Gyurcsány Ferenc beszédét szintén egy szlogennel kezdte: „Hiszek Magyarországban, amelyben a tehetség és a jövő forrása ez a több millió ember”. Véleménye szerint össze kell kapaszkodnunk, és a különbözőség lesz az erősebb, jobb jövő forrása. Mint mondta, több út van: vissza lehet fordulni, konzerválni, de előre kell menni, bátornak és igazságosnak kell lenni.


Dávid Ibolya kifejtette: az MDF kampányát az őszinteségre alapozta, hogy megmutassák, lehet a politikát másként is csinálni. A pártelnök elmondta, hogy az erős középosztályt képviselik, nélkülük ugyanis nincs erős nemzet. Ez a középosztály többet érdemel, tovább már nem terhelhető. Ezért a választások tétje Dávid Ibolya szerint, hogy lesz-e hiteles, erős konzervatív párt Magyarországon, amely megteremti a békességet, és megvédi a középosztályt, valamint az ország pénzét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik