Élő Nagyvilág

Több mint félmillióan követeltek túszalkut Tel-Avivban, hétfőre általános sztrájkot hirdettek Izraelben

AFP
AFP

A Hamász felelősségre vonását ígérte Joe Biden

A Hamász felelősségre vonását ígérte Joe Biden vasárnap, amikor megerősítette, hogy egy amerikai-izraeli állampolgár is a Gázai övezetben megtalált és azonosított halottak között van.

Az elnök közölte, hogy az újabb amerikai áldozat a 23 éves Hersh Goldberg-Polin, akit tavaly október 7-én az izraeli zenei fesztiválról hurcoltak el a palesztin fegyveresek. Joe Biden méltatta a túsz szüleinek bátorságát, bölcsességét és kitartását. Azt írta, hogy ismeri őket. Hersh Goldberg-Polin szülei augusztus 21-én felszólaltak a Demokrata Párt elnökjelölő konvencióján, Chicagóban, ahol a túszok szabadon engedését kérték. Joe Biden közleményének szavai szerint „fáradhatatlanul dolgoztam, hogy a szeretett Hersh biztonságban hazajusson, és szívszaggató volt a hír haláláról”. Hozzátette, hogy „a Hamász vezetői fizetni fognak ezekért a bűncselekményekért”. Kamala Harris, alelnök és demokrata elnökjelölt, külön közleményben fejezte ki részvétét az amerikai túsz halála miatt. A szabadságát töltő Joe Biden szombaton ismét az Izrael és Hamász közötti háború végét sürgette, és azt mondta, hogy küszöbön áll a tűzszünetről szóló megállapodás.

Donald Trump, volt elnök, Hersh Goldberg-Polin haláláért Joe Biden és Kamala Harris politikáját tette felelőssé. Az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt hangoztatta, hogy az amerikai-izraeli kettős állampolgár halálának oka az Egyesült Államok nemzetközi erejének és vezető szerepének hiánya. Hozzátette: a Hamász terrortámadásához hasonló nem történhetett volna meg elnöksége idején, és ismét azt ígérte, megválasztása esetén véget vet a harcoknak.

Több százezren követeltek túszalkut Izraelben, vasárnap este

Több százezres tömegtüntetés követelte túszalku megkötését a Hamásszal vasárnap, Tel-Avivban, miközben Izrael más helyszínein is többezres demonstrációk voltak. Hétfőre általános sztrájkot hirdetett a szakszervezeti szövetség.

Vasárnap este kivételesen nagyszámú, a háború tavaly októberi kitörése óta a legnagyobb tömeg gyűlt össze Tel-Aviv központjában.

A szervezők szerint országszerte 700 ezren vonultak utcára, a tel-avivi tüntetésen pedig 550 ezren vettek részt.

Számos helyen összecsapások voltak a rendőrök és a demonstrálók között, sokakat őrizetbe vettek. Tel-Avivban hat koporsót helyeztek el a színpadon a csütörtökön vagy pénteken megölt hat újabb túszra emlékezve. A tömeg azt kiabálta, hogy nem hagyják sorsukra a Hamász által elhurcolt embereket. A beszédek alatt hatalmas hangerővel fújoltak, amikor a szónokok a kormány tagjait említették. Tel-Avivban az elraboltak családtagjai szólaltak fel, valamint a kibucmozgalom főtitkára, Lior Szimha és a Hisztadrut, az izraeli szakszervezeti szövetség elnöke, Arnon Bar-David.

A zsidók nem hagynak cserben zsidókat, nem lehet, hogy gyermekeink, politikai érdekek miatt, meghaljanak az alagutakban

– mondta a szakszervezeti elnök, és általános sztrájkot hirdetett hétfőre, a túszalku megkötéséért. „Az egész államban leáll a munka holnap reggel hat órától. Mindenütt, az Egged és Dan busztársaságnál, reggel nyolctól a repülőtéren is, beleértve a kikötőket, gyárakat, önkormányzatokat és hivatalokat” – mondta a szakszervezeti vezető. „Az egész gazdaság leáll holnapra. Azt várom, hogy Izrael minden munkahelye, a magán- és a közszféra csatlakozzon a szolidaritási sztrájkhoz és egyesüljön azon felhívás érdekében, hogy hazahozzuk fiainkat és lányainkat” – tette hozzá. Benjamin Netanjahu, miniszterelnök, a kormány esti ülésén kijelentette, hogy az elraboltak meggyilkolása után sem hajlandó lemondani az egyiptomi határsáv, a philadelphiai tengely izraeli felügyeletéről, amely, jelenleg, a túszalku legfőbb akadálya. Joáv Galant, védelmi miniszter, az ülésen azt mondta, hogy szerinte súlyos hiba a kabinet döntése, amely szerint Izrael az elhurcoltak élete árán is a philadelphiai tengelyen marad.

Olvasói sztorik