Nagyvilág

Elszabadult az erőszak, a miniszterelnöknő helikopterrel menekült el Bangladesből

Zabed Hasnain Chowdhury / NurPhoto / Getty Images
Zabed Hasnain Chowdhury / NurPhoto / Getty Images
Sejk Haszina valaha demokratikus politikai ikon volt, húsz év uralom után gyűlölt autoriter vezetőként kényszerült menekülésre. A Bangladesben júliusban kitört országos diáklázadásnak már legkevesebb kétszázötven halálos áldozata van.

Mostanra legkevesebb 250 halálos áldozatot követelt Bangladesben a júliusban kitört országos diáklázadás. Az erőszakos halálesetek növekvő száma vasárnap érte el a napi rekordját, amikor 91 ember halt meg az összecsapásokban, közülük tizenhárman rendőrök, őket agyonverték. Az AFP más forrásból meg nem erősített híradása szerint hétfőn is 56 ember vesztette életét. A tiltakozások hatására a 76 éves miniszterelnöknő, Sejk Haszina Vazed hétfőn helikopterrel elmenekült az országból. A hadsereg bejelentette, hogy ideiglenes kormány alakul.

A diáktüntetések váratlanul véget vetettek a korábban demokratikus ikonként tisztelt, mára azonban keménykezű, autoriter vezetővé vált politikusnő 2009 óta tartó uralmának. Sejk Haszina először 1996-ban lett kormányfő, majd 2001-ben leváltották. 2009-es újabb választási győzelme után azonban sikeresen stabilizálta hatalmát. A kormányfő januárban kezdte meg az ötödik ciklusát.

Összesen húsz évet volt hivatalban, és ezzel a női miniszterelnökök között világrekorder. 

Ludovic MARIN / AFP Sejk Haszina

A Sejk Haszina által eddig vezetett Banglades megítélése ellentmondásos. A muszlim többségű ország 1971-ben Sejk Haszina apja, Sejk Mudzsibur Rahmán vezetésével nyerte el a függetlenségét Pakisztántól, és sokáig a világ legszegényebb országa volt. 2009 óta azonban hasítani kezdett a gazdaság, olyannyira, hogy növekedésben még Indiát is sikerült lepipálniuk. Az elmúlt tíz évben az egy főre jutó jövedelem megtriplázódott Bangladesben, és

a Világbank becslése szerint az elmúlt húsz esztendőben 25 millió ember emelkedett ki a szegénységből.

A növekedés jelentős részét a ruházati ipar hozta, amely beszállítóként az elmúlt évtizedekben gyorsan terjeszkedett az európai, észak-amerikai és ázsiai piacokon. Emiatt is lehet szimbolikusan értelmezni, hogy – amint a rendőrség közléséből kiderül – legalább négy ruhagyárat felgyújtottak a főváros, Dakka agglomerációs övezetében a hétvégén.

A tüntetések békésen kezdődtek július elején. Diákok vonultak utcára, hogy a köztisztviselői állásokra vonatkozó szigorú kvótarendszer bevezetése ellen tiltakozzanak. A kvótarendszert korábban Sejk Haszina a tüntetések hatására egyszer már eltörölte 2017-ben, ám a legfelsőbb bíróság ítélete alapján az idén újra hatályba léptették.

Az évek óta erősen vitatott kvótás felvételi rendszer még 1972-ben indult el, amikor a polgárháborútól és népirtástól szenvedő Banglades elszakadt Pakisztántól. Az intézkedés értelmében a köztisztviselői állások jelentős részét azok tölthették be, akik az 1971-es bangladesi függetlenségi háborúban harcoló szabadságharcosok leszármazottai. Mint korábbi cikkünkben részleteztük: a ma már csökkenő ütemű gazdasági növekedést produkáló országban tombol a diplomás munkanélküliség, pályakezdőként szinte lehetetlen állást találni.

K M Asad / LightRocket / Getty Images Sejk Haszina dakkai palotája 2024. augusztus 5-én.

Bangladesben évente háromezer köztisztviselői állásért több mint 400 ezer diplomás versenyez. A miniszterelnöknő bukásához mégsem ez, hanem nagyrészt az elszabadult hatalmi erőszak vezetett. Júliusban a tüntetéseken legalább 150-en haltak meg, mire a legfelsőbb bíróság korábbi döntését felülírva a legtöbb kvótát végleg eltörölték. A tüntetések ezután szüneteltek, de a diákok a múlt héten újra kiözönlöttek az utcákra, hogy igazságszolgáltatást követeljenek a zavargásokban megöltek családtagjainak.

A zavargások újabb fellángolása – a haláleseteken túl – oda vezetett, hogy rövid időn belül másodszor kapcsolták le az internetet a dél-ázsiai országban, a miniszterelnök a lázongó diákokat pedig az országból való távozása előtt „terroristának” minősítette. A tiltakozó bangladesi diákvezetők kedden a parlament feloszlatását követelték. Ez augusztus 6-án, kedden meg is történt.

Sejk Haszina 1947-ben született Bengáliában, éppen abban az évben, amikor India elnyerte függetlenségét, majd egy hosszú és véres polgárháború során India és a mai Bangladest is magába foglaló akkori Pakisztán különvált. Sejk Haszina apja a karrierje kezdetén maga is bebörtönzött diákvezető volt, majd 1971-ben nacionalista politikusként a függetlenedő Banglades első elnöke lett. A most megbukott miniszterelnöknő addigra maga is elismert diákvezető lett.

1975-ben a katonai puccs során az elnököt és családtagjainak nagy részét meggyilkolták. A merényletet csak Sejk Haszina és a húga élte túl, ők éppen külföldön tartózkodtak.

Haszina egyébként később maga is több merényletkísérlet célpontja volt, 2004-ben emiatt halláskárosodást szenvedett. Nagy politikai túlélő: többször is sikertelenül próbálták kiszorítani a hatalomból és elűzni az országból, és számos olyan bírósági ügyből is sikerült jól kijönnie, melyekben korrupciós bűncselekményekkel vádolták.

Haszina 1981-ben tért vissza Bangladesbe, és apja nyomdokaiba lépve a Népi Liga párt vezetője lett. Husszein Mohamed Ersad tábornok katonai uralma alatt más politikai pártokkal karöltve ő is demokráciapárti tüntetéseket kezdett szervezni, ami miatt csakhamar demokratikus ikonná nőtte ki magát. Miniszterelnöknek először 1996-ban választották, ám kormányát már az első ciklusban is bírálták a korrupció miatt, illetve azzal vádolták, hogy vezetésével az ország „lefeküdt” Indának.

Bangladesre jellemző a politikai elit nőközpontúsága. 2001-ben Sejk Haszina helyét a Bangladesi Nacionalista Párt tagja, Begum Haleda Zia vette át.

Az egymással rivalizáló két nő – politikai dinasztiák örököseiként – összességében mintegy három évtizeden át vezette az országot.

Munir UZ ZAMAN / AFP Begum Haleda Zia

Miután Sejk Haszina 2009-ben újra kormányra került, bámulatos gazdaságpolitikai sikereket ért el részben a saját érdemei, részben a világgazdasági tendenciák miatt – ennek azonban ára volt. Bírálói gyakran emlegették, hogy leginkább a pártjához közelállókat juttatta előnyhöz. Régóta visszatérő vád a miniszterelnökkel szemben, hogy elnyomó, tekintélyelvű intézkedésekkel korlátozza politikai ellenfeleit és a médiát. Mindez figyelemre méltó fordulatot jelez annak tükrében, hogy korábban a plurális demokrácia élharcosaként emelkedhetett hatalomba.

Emberi jogi szervezetek becslése szerint

2009 óta legalább hatszáz embernek veszett nyoma, sok emberi jogi aktivistát és újságírót támadtak meg, tartóztattak le, az államilag felügyelt megfigyelések és zaklatások mindennapossá váltak.

A bangladesi biztonsági erőket is régóta vádolják súlyos visszaélésekkel és kínzással, 2021-ben az Egyesült Államok emberi jogok megsértésére hivatkozva szankcionálta a rendőrség hírhedt elitegységét, amelyet statáriális kivégzések végrehajtásával vádolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik