Sport

Újabb aranyat nyerne az úszócsillag, akinek Isten és Gordon Ramsay segített megtalálni ismét az utat

Domenico Cippitelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Adam Peaty újult erővel vág neki az idei olimpiának
Domenico Cippitelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Adam Peaty újult erővel vág neki az idei olimpiának
A siker majdnem teljesen tönkretette Adam Peaty életét, a britek háromszoros olimpiai, nyolcszoros világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok úszója egy éve még a pokol bugyraival ismerkedett, most azonban arra készül, hogy Michael Phelsp után ő legyen a történelem második férfi úszója, aki ugyanabban a versenyszámban sorozatban harmadszor is olimpiai bajnok lesz. De ahogy ő fogalmazott, nem megvédeni, hanem megszerezni szeretné a címet.

Az 1994. december 28-án született úszó fiatal fiúként rettegett a víztől, még a fürdőkádba sem volt hajlandó belemenni – igaz, félelmeinek táplálásában „segítették” a testvérei is, akik azzal ijesztgették, hogy a lefolyón keresztül cápák úszhatnak fel. Aztán amikor négyévesen egy barátjával úszásoktatásra vitték, legyőzte a félelmét.

Kilencévesen csatlakozott egy uttoxeteri klubhoz, tizenkét éves korában már versenyeket nyert, és ugyan korán felismerték, hogy alkata, nagy keze és lába ideális mellúszóvá tehetné, 17 éves koráig nem vette komolyan a sportot. Ez akkor változott meg, amikor megtudta, hogy a mindössze fél évvel idősebb Craig Benson bejutott a 100 méteres mellúszás elődöntőjébe a 2012-es londoni olimpián.

TOBIAS SCHWARZ / AFP A 2014-es berlini Európa-bajnokságon tűnt fel Adam Peaty.

Ezt követően Adam Peaty mindent alárendelt az úszásnak, első felnőtt versenye a 2013-as rövidpályás Európa-bajnokság volt, ezt követte a 2014-es Nemzetközösségi Játékok és a berlini Európa-bajnokság, amelyeken kettő, illetve négy aranyérmet szerzett. Innentől kezdve megállíthatatlanak bizonyult:

háromszoros olimpiai, nyolcszoros világ-, tizenhatszoros Európa- és négyszeres Nemzetközösség-bajnok lett.

A nemzetközi úszóvilág minden idők egyik legdominánsabb mellúszójaként tartja számon, aki jelenleg is tartja az 50 és 100 méteres mellúszás világcsúcsát, amelyet eddig 14 alkalommal döntött meg.

Egyike annak a hat brit úszónak – David Wilkie, Rebecca Adlington, James Guy, Duncan Scott és Tom Dean mellett –, akik mind a négy nagy nemzetközi eseményen aranyérmet nyertek. Peaty-t hatszor választották meg az év legjobb európai úszójának (2014 és 2019 között), de 2015-ben és 2018-ban ő lett a világ legjobbja is.

Ami azonban Tokió után történt, azt senkinek sem kívánja: lábtörés, családi problémák, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, sokkoló vereség, alkoholizmus és depresszió.

Mélypont és alkoholfüggőség

„Olyan volt az egész, mint egy forgószél” – mondta a The Telegraphnak adott interjúban visszaemlékezve az elmúlt három évre.

Összeomlottam, megégtem, nem akartam semmit sem csinálni. A sport teljesen összetört

– mesélte, és ebből az érzésből egyenes út vezetett addig, hogy 2023 februárjában egy könnyes reggelen elhatározza, számára ennyi volt az úszás.

Pedig olyan szépnek látszott minden a 2021-es olimpiát követően, amikor a minden idők legsikeresebb brit olimpiai úszócsapatának talizmánjaként hihetetlen népszerűségnek örvendett. Részt vett a BBC táncos versenyében (Strictly Come Dancing), könyvet írt a nagy teljesítményről The Gladiator Mindset címmel, és úgy döntött, hogy fél évet kihagy, és a következő januárig nem folytatja a komoly edzéseket.

Miután visszatért az úszáshoz és elkezdte a felkészülést a 2022-es Nemzetközösségi Játékokra, egy tenerifei edzőteremben baleset szenvedett: eltört az egyik lábközépcsontja, így hat hetet ki kellett hagynia. Miután kénytelen volt védőcsizmát viselni, és ez gátolta életvitelében, ekkor beszélt először nyilvánosan a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaráról.

Azt mondják, hogy az ADHD-s embereknek hajtóerejük van. Nem tudom, honnan jött, de nem tudok nyugodtan ülni… Nagyon érdekes, hogy a sport hogyan segített becsatornázni ezt az energiát. Mindig is tudtam, hogy valami más volt bennem a verseny utolsó 15 méterén

– mondta.

Oli SCARFF / AFP A tokiói olimpia idején Adam Peaty lábai előtt hevert a világ.

Miután elsiette a visszatérését, a Nemzetközösségi Játékokon – nyolc év után először – legyőzték 100 méteres mellúszásban. Ez teljesen padlóra küldte, ezen a nyáron szakított párjával, Eiri Munróval, és így elveszítette fiát, George-Andersont is. Azon kapta magát, hogy könnyekkel teli szemüveggel úszik, semmi sem érdekli, és kénytelen volt bevallani edzőjének és mentorának, Mel Marshallnak, hogy teljesen kikészült.

Az alkoholhoz fordult, és úgy érezte, tényleg ennyi volt a sportpályafutása. A párizsi olimpia gondolata fel sem merül benne.

Megérintette a vallás

Azonban két szeizmikus változás is történt az életében. 2023 februárjában elkezdett rendszeresen templomba járni, és annyira megérintette, hogy most már a heti rutinjának részévé vált, hogy kiszakadva egy kicsit a sport világából egy új közösség tagja lett.

Az egészet egy ausztrál barátjának, a szintén olimpiai bajnok úszó Kyle Chalmersnek köszönhette, aki bemutatta Ashley Null olimpiai lelkésznek és akadémikusnak. Null korábban négy olimpián is részt vett (legutóbb 2016-ban, Rióban), ahol lelki és mentális támogatást nyújtott az olimpikonoknak, mondván a spirituális szükségletek ugyanolyan fontosak, mint a fizikaiak.

Miután Peaty részt vett egy istentiszteleten, azonnal úgy érezte, felfedezett valamit, ami hiányzik az életéből, Null pedig kifejezetten arra biztatta, hogy a sportot az önfelfedezés eszközének tekintse.

„Teljes bizalomra jutottam abban, hogy ki vagyok, és ezzel igaz és hiteles önmagam lehetek. Az egyház segített eljutnom ebbe az állapotba, és amikor a tükörben nézek, nagyon békésnek látom magam” – mondta.

Mark Thompson / Getty Images Barátnőjével, Holly Ramsay-vel a tavalyi, silverstone-i Forma-1-es versenyen.

És valóban, ez nagy előrelépés lehet ahhoz képest, hogy tavaly szeptemberben még felszakadt a szemöldöke, miután verekedésbe keveredett egy csapattársával egy angliai edzőtáborban.

Emellett 2023 nyarán randevúzni kezdett Holly Ramsay-vel is, a híres séf, Gordon Ramsay 24 éves lányával. Peaty szerint a híres apa megismerése is rengeteget segített az életében. „Egyszerűen csak inspirál, hogy sikeres legyek, a lánya, Holly pedig a csapatom részeként velem van ezen az úton.”

Nem megvédeni, megszerezni

Ezek az apró lépések hozták őt vissza a versenyzésbe, ráadásul a lehető legjobbkor, hiszen további kihagyással és hezitálással az olimpiai felkészülés ellehetetlenült volna.

„Sok dolog segített eljutnom a lényeghez, legyen az egy bibliai idézet, amit valaki küldött nekem, vagy egy idézet Mike Tysontól. A néhány hónap pihenés lehetőséget adott arra, hogy lássam ezt a képet. Amikor valaki teljesen kimerült, csőlátása lesz. Nincs más kiút, pihenni kell!”

Úgy állt neki a felkészülésnek, hogy megpróbálja, a legrosszabb, ami történhet, hogy elpazarol egy évet az életéből. De új szemlélettel, új emberként áll hozzá, és azt mondta, nem megvédeni, hanem megszerezni szeretné a címet.

Ha sikerülne megnyerni a 100 méteres mellúszást, akkor Michael Phelps után a második olyan férfi lenne, aki egy számot háromszor is megnyert. A nőknél akadt erre példa, emlékezzünk csak Dawn Fraserre, Katie Ledecky-re vagy éppen Egerszegi Krisztinára.

Megdöbbentő hallani, ahogy Peaty nyíltan szembesül a sportbeli vereség lehetőségével, hiszen ez tőle eddig teljesen idegen volt. Alfahímként fenevadnak titulálta és Nagy Sándorhoz hasonlította magát, most pedig szinte szégyellősnek tűnik, és korábban a karjaira tetovált oroszlánok vagy görög istenek helyett a hasára került keresztre és az „Into the Light” feliratra büszke, amely jelzi, már a fény felé fordult.

Szereti az esélytelenséget

Tokióban nagy fölénnyel nyert 100 mellen, Párizsban azonban nagyon kemény kihívót kap Csin Hai-jang személyében, aki a 4×100-as mix vegyesváltó mellett megnyerte az 50, a 100 és a 200 méteres mellúszást is a vizes világbajnokságon, majd az októberi világkupa-versenyeken legyőzte a visszatérő Peaty-t is.

Hihetetlen bravúrt ért el, de ez csak egy év termése. Most nagyobb nyomás nehezedik rá az olimpiával, ahol ott leszek én is, nyugodtan és lazán. Edzőm szerint ilyenkor vagyok a legveszélyesebb. Szeretek esélytelenebb lenni.

Az kicsit bosszantja, hogy áprilisban felröppent hír, miszerint egy 23 kínai úszóból álló csoportnál hét hónappal a tokiói játékok előtt nyomokban tiltott szert mutattak ki. Szerinte a bizalom és az átláthatóság hiánya nem jó, de aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy lakóhelytől függően eltérő doppingellenes gyakorlatok létezhetnek. Őt például nemrégiben három egymást követő vasárnap reggel 6 órakor ébresztették fel véletlenszerű tesztekre.

„Vajon mindenkire ugyanolyan figyelem irányul szerte a világon? Minden a fair playről és az objektív felelősségről szól, márpedig ha világ doppingellenes rendszere rossz döntéseket hoz, sok sportoló elveszíti a rendszerbe vetett bizalmát, ami nagyon veszélyes” – monda Peaty.

Kapcsolódó
„Az elmúlt három évben megjártam a poklot, a sport összeroppantott” – Párizsban koronázná meg visszatérését a britek úszóklaszisa
A depressziót, a mentális gondokat és az alkoholproblémát maga mögött hagyva remek idővel nyerte meg a brit bajnokságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik