Belföld

Félmilliárdos állami támogatásból nyílt argentin pékség a Nyugatinál, fél évig működött

RONALDO SCHEMIDT / AFP
RONALDO SCHEMIDT / AFP

A magyar állam az elmúlt években – főleg uniós forrásból – százmilliárdos nagyságrendben támogatott innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat. Az egyik támogatási körben a Hiventures állami befektetéskezelő 35 milliárd forintot osztott szét több mint háromszáz vállalkozás között a honlapjukon nehezen megtalálható szerződéslista alapján.

A kutatás-fejlesztés erősítését célzó program egyik legnagyobb nyertese egy argentin pékség lett

írta a G7.hu.

Az argentin töltött tésztabatyura, az empanadára szakosodott Empanada Story kapta meg a legnagyobb egyösszegű befektetést, 500 millió forintot. Az uniós program értelmében ez volt a legmagasabb lehetséges összeg, amelyért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett az Empanada Storyban.

A vállalkozás ötletgazdája Nagy Miklós volt, aki Argentínában nőtt fel, majd 15 éves volt, amikor családjával Budapestre költözött. Az idézett 2019-es interjúban Nagy arról is beszélt, hogy 1-2 éven belül Ausztriában is árulni szeretnének, és egy nagyobb üzemmel a német piacot is célba vennék. Az Empanada Storyt is érzékenyen érintette a Covid, ugyanakkor 2021 nyarán beszállt a vállalkozásba a Hiventures az 500 millió forinttal.

Az ügylet látszólag több ponton ütközik a támogatási program előírásával és szellemiségével – írta a gazdasági szakportál. Az uniós támogatás értelmében kevésbé fejlett régiókban – tehát Közép-Magyarországon kívül – megvalósuló projektekbe fektethet be a Hiventures. A befektetés idején ennek megfelelően az Empanada Story egy Heves vármegyei kétezres településre, Kerecsendre volt bejegyezve. Ezen kívül azonban semmi nem utalt arra nyilvánosan, hogy ne Budapesten működnének. A befektetés további feltétele, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel is foglalkozzanak.

A befektetés egyetlen nyilvánosan észlelhető hozadéka az lett, hogy az időközben bezárt Nagymező utcai üzlet helyett nyitottak egy új pékséget a budapesti Nyugati téri aluljáróban, az egykori Burger King helyén. A tavaly nyáron átadott üzlet azonban nagyjából fél évig működött, 2023 elején bezárták. A pékség arculata továbbra is látható az aluljáróban, az üzlethelyiség jelenleg kiadó.

A cégnek 2022-ben 182 millió forintos árbevétele volt, és 170 millió forintos veszteséget termelt. A Magyar Fejlesztési Bankot és az alá tartozó Hiventurest is megkérdezte a lap, hogy milyen innovációk miatt fektettek be 500 millió forintot a vállalkozásba, és hogyan értékelik a befektetést, de nem válaszoltak, ahogy az Emapanada Story sem.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a Hiventures Zrt. és Empanada Europe Kft. közös levelet küldött szerkesztőségünknek. Ebből kiderült, hogy az Empanada Europe Kft. 2021 nyarán részesült tőkebefektetésben a Hiventures Zrt. által kezelt Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogramból. „A kapott forrás felhasználásának célja a cég gyártókapacitásának fejlesztése, a kerecsendi gyártói tevékenységének elindítása volt. Ennek megfelelően a forrást a céltársaság a kerecsendi beruházás, az automatizált gyártási technológia és a kapcsolódó költségek (például termelő gépek beszerzése, ipari eszközök beszerzése, üzemhez kapcsolódó engedélyek beszerzése, személyi jellegű ráfordítások, alapanyagok, készletezési és rezsiköltségek) finanszírozására fordította” – írták. A cég budapesti egységeit minden esetben saját árbevételből nyitotta – hangsúlyozta a két társaság. Hozzátették: „Az Empanada Europe Kft. (…) jelenleg együttműködés kialakítására törekszik hazai továbbértékesítő partnerekkel, élelmiszerláncokkal, és számos nemzetközi, többek között Ausztriát, Németországot, Franciaországot érintő tárgyalása is zajlik, hogy az empanada termékek neves külföldi üzletek polcain is megjelenhessenek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik