Tudomány

Egy előkelő nő 4 300 éves sírját fedezték fel Egyiptomban

Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma szerint a Gízai-fennsíkon azonosított sír egy Hetpet nevű nőhöz tartozott, aki fontos tisztséget töltött be a fáraó udvarában.

A sír megközelítőleg 4 300 éves, tehát a gízai piramisok építése után alakították ki. Bár a régió főként a hatalmas uralkodói nyughelyek miatt ismert, a térségben számtalan óriási temető is fekszik. Ezek feltárás nagyjából két évszázada tart.

A minisztérium közleménye szerint a közelmúltban felfedezett sírban remek minőségű és állapotú falfestményeket találtak – számol be a Live Science. Az ábrákon Hetpet különböző vadászati és halászati jeleneteken tűnik fel, egy jeleneten pedig egy asztalnál ülve fogadja gyermekei felajánlásait.

Kép: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار

A falakon emellett szüretet, fémolvasztást, bőrkészítést, papiruszhajó-építést, táncosokat és zenészeket is ábrázoltak. A festményeken két majom is látható, az egyik épp gyümölcsöt szed, a másik pedig egy zenekar előtt táncol.

A nyughelyhez egy szentély is tartozik, melyben egy tisztítómedencét, illetve a füstölők és áldozatok elhelyezésére használt tárolókat is kialakítottak. A régészek szerint a szentélyen belül állhatott egykor Hetpet szobra is. A szakértők a sírban nem találták meg sem a nő múmiáját, sem pedig a szobrát – könnyen elképzelhető, hogy ezeket fosztogatók vitték el.

Kép: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار

A nyughelyet a Mosztafa Vaziri vezette kutatócsapat azonosította. Jelenleg Egyiptomban több régészeti misszió is zajlik, a minisztériumnál pedig arra számítanak, hogy 2018-ban több jelentős felfedezésről is beszámolhatnak.

Kép: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار

(Kiemelt kép: Facebook/Ministry of Antiquities وزارة الآثار)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik