Tudomány

Négyezer éves sörfőzdéket találtak Görögországban

Az ókori görögök nem vetették meg az alkoholt. Gondoljunk csak közös ivászataikra, a szümposzionokra; ivós játékukra, a kottaboszra; vagy a bor és a mámor görög istenére, Dionüszoszra.

Bár az ókori görögökkel általában a borfogyasztást hozzák kapcsolatba, a Vegetation History and Archaeobotany folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a sört is kedvelték – számol be az IFLScience.

A kutatók két ókori sörfőzdét tártak fel, egyet az észak-görögországi Arhondikónál, egyet pedig az ország keleti részén, Agrisszánál. Mindkét épület az időszámítás előtti 3. évezredből származik.

A szakértők szerint ez az eddigi legkorábbi sörfőzésre utaló bizonyíték Görögországban.

Tania Valamoti, a Szaloniki Arisztotelész Egyetem munkatársa és a kutatócsapat tagja szerint a felfedezés igen meglepő, ugyanis az eddigi bizonyítékok alapján inkább bortermelésre utaló nyomokra számítottak a görög területeken.

A szakértő hozzátette, szinte biztos benne, hogy az ókoriak készítettek valamiféle sört. Ez az ital természetesen nem sokban hasonlított napjaink söreire.

A csapat több ezer csíráztatott gabonamagot azonosított a lelőhelyeken. A maradványok időszámítás előtt 2100-2000 körül kerülhettek a talajba Arhondikónál, és 2100-1700 körül Agrisszánál. A kutatók úgy vélik, hogy a csíráztatott magvak a sörkészítés bizonyítékai.

A régészek emellett 75 speciális csészét is találtak, melyekből valószínűleg sört ittak a bronzkoriak. Arhondikónál ráadásul egy olyan két kamrából álló szerkezetet is felfedeztek, amely valószínűleg segített hidegen tartani az ital elkészítéséhez használt cefrét és pépet.

Bár a régészeti, archeobotanikai és történeti adatok mind azt mutatják, hogy az ókori Görögország területén a bor volt a legnépszerűbb ital, az új felfedezés árnyalja a korabeliek alkoholfogyasztásáról kialakított képet.

A csapat szerint újabb vizsgálatokra lesz szükség, hogy megértsék, kik, mikor és miért termeltek sört a két településen.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik