Nagyvilág

Észak-Korea drogokkal próbálja fenntartani a jóléti állam látszatát

Évtizedek óta Walter White észak-koreai klónjai uralják a kommunizmus utolsó bástyáit.

A Kim-rezsim speciális egysége, a 39-es Iroda a hetvenes évek óta mákföldek tömegét tartotta kézben, melyek lehetővé tették a nagymértékű ópiumexportot, ezzel pedig az ország kemény valutához – jórészt amerikai dollárhoz – jutott.

A helyzet hosszútávon a nagy árvizek és mezőgazdasági katasztrófák miatt nem volt tartható, így a Kim Dzsongil vezette ország szakértőinek az ezredforduló körül új megoldás után kellett nézni: a cél egy olyan szer megtalálása volt, ami gyorsan, nagy mennyiségben, laboratóriumi körülmények közt is létrehozható volt, így kiküszöbölve a folyamatból a természeti csapások profitcsökkentő esélyeit.

A metamfetamin mindezen feltételeknek megfelelt, sőt, használata pillanatok alatt tompította volna a több millió éhező problémáját – egyszerűen elmulasztva az éhségüket. Az átlagember kezébe persze még éveken át nem jutott el a szer.

north-korea-children-kim-jong-il
Éhező, csontsoványra fogyott észak-koreai gyermekek

Éhhalál

A jelenleg majd 25 milliós kommunista ország legrosszabb időszakában, 1995-1998 között legalább 900 ezren, legfeljebb pedig 2,4 millióan haltak éhen – áll az Amerikai Kongresszus 1998-as jelentésében, de a számokat más kutatók is megerősítették.

A drogok tehát immár legalább négy évtizede alkotják a rezsim bevételeinek jó részét, természetesen az eredetire megtévesztésig hasonlító hamis bankjegyek – egyes konteóhívők szerint annyira tökéletes dollárokról van szó, hogy nem zárják ki a CIA kezét a folyamatban –, hamis cigaretták és hamis gyógyszerek iparával együtt.

Office39_APR2012
A 39-es Iroda a Google Earth műholdfelvételén

A 39-es Iroda mára évi több milliárd dollárral is gyarapíthatja a rezsim vagyonát.

De mire költik a pénzt?

Az országnak érdeke, hogy a fejlett országok úgy tekintsenek rá, mint egy jólétben élő, kiegyensúlyozott állampolgárokkal teli országra, ahol mindenki boldog, így kirakat-éttermek, boltok, intézmények és lakások épültek, sőt, a főváros, Phenjan is egy egész sornyi csupa üveg épületettel gazdagodott.

Ezeket örömmel mutogatják a külföldi delegációknak és az egyre növekvő számú turistának, de az átlagos phenjani szegénységéről, vagy épp a kis falvakban élő, éhhalál szélén lévő családokról senki sem beszél.

Persze ebből a pénzből vásárolták Kim Dzsongilnak a konyakot, a hadsereg számára rakétákat és finanszírozzák a nukleáris fegyverprogramot is, de az aktuális Vezető svájci bankszámláira is jut belőle.

Észak-Korea nagy mértékben függ északi szomszédjától, az 1,3 milliárdos Kínától: a diktatúra rengeteg üzletet köt kínai cégekkel, Peking pedig segíti Kim Dzsongunt, sőt, néha védi a különc országot a diplomácia színpadán (főleg a nukleáris kísérletekkel és rakétatesztekkel kapcsolatos ügyekben), és nem hagyja összeomlani annak gazdaságát sem.

A Kwangmyong 4 2016. február 7-i indítása / Fotó: Yonhap/AFP
A Kwangmyong 4 2016. február 7-i indítása / Fotó: Yonhap/AFP

A jégnek is nevezett metamfetamint a kilencvenes évek közepéig észak-koreai diplomaták vitték át Kínába, de a szokás a visszautasítások és botrányok miatt elhalt.

48493749.cached

Akkor az Ázsia más részein is szerepet vállaló maffiacsoportok vették át ezt a posztot, és árasztoták el tablettákkal és porral Északkelet-Kínát, Japánt, Dél-Koreát és Ázsia jó részét.

A gyártáshoz relatíve kevés finom műszerre van szükség; akár egy otthoni fürdőszobában is elkészíthető

– nyilatkozta a The Daily Beastnek Sheena Greitens, a neves Brookings Institution főmunkatársa.

NK-meth_correctededge-e1440129408564-897x494

A kétezres évek közepén azonban nem várt esemény történt: Észak-Korea bezárta több nagy, exportorientált kábítószergyárát, az ott dolgozó kémikusok pedig szempillantás alatt megnyitották saját metamfetamingyáraikat, sok esetben az állami gyár felszereléseivel vagy az ott tanultak felhasználásával. A fekete piacra vezető utat természetesen már ismerték, így pillanatok alatt jutott el a már bejáratott kínai piacra, sőt,

a speed észak-koreai elterjedése is óriási méreteket kezdett ölteni.

A Dél-Koreába átszökött északiak elmondása szerint egyes városokban akár a népesség négyötöde is használta már a szert, a North Korea Review egy 2013-as tanulmánya szerint a használók 40%-a már függőnek számít.

Drogdiéta?

A diktatúrából érkező legfrissebb híreket szállító  DailyNK tavaly nyáron adott hírt a drogdiéta megjelenéséről  az országban: a speed étvágycsökkentő hatása miatt a párttagok és a kemény valutát az országba lapátoló cégek vezetőinek feleségei tömegesen elkezdték fogyasztani a szert, amely persze súlyvesztést és alvási nehézségeket is okozott, melynek köszönhetően az éjszaka közepén is teljesen ébernek tűntek. A nők szerint ezzel semmi gond nincs, hiszen ezek a változások vonzóbbá teszik őket. A DailyNK szerint az egyik legészakibb városban, Hjeszanban százötven jennek megfelelő összegért (6300 forint) juthatnak hozzá egy grammhoz, átlagosan pedig 0,1-0,3 grammot fogyasztanak egyszerre, noha a függők akár napi egy grammot is magukba tömhetnek.

A kínai média természetesen továbbra sem beszél a forrásról, hiszen a Kim Dzsongun által játszótérnek tekintett országról továbbra sem lehet igazán negatív véleményt formálni.

A kínai Ningming egyik terén tűzoltók összesen egy tonna drogot semmisítenek meg, 2014. március 10. / Fotó: Xinhua/Li Bin
A kínai Ningming egyik terén tűzoltók összesen egy tonna drogot semmisítenek meg, 2014. március 10. / Fotó: Xinhua/Li Bin

Kína ugyanakkor beindította drogprevenciós programját, ami jól irányzott gyomorrúgásként érte Észak-Koreát, így az ország maradék állami tulajdonú gyárai is jórészt bedőltek, kivéve az olyan gyógyszergyárakat, mint a Nanam Pharmaceuticals.

Speed, jég, metamfetamin – hívjuk bárhogyan, akkor is drog marad.
Speed, jég, metamfetamin – hívjuk bárhogyan, akkor is drog marad.

A diktatúrában továbbra sem indult drogprevenciós vagy épp függőket segítő program, egyszerűen csak

nem ajánlják a bingdu (jég) fogyasztását, hiszen az gyengeséget okoz, amit ellenséges országok erői azonnal kihasználnak majd – mint ahogyan Kínát az ópiumháborúk idején.

2010-ben a kínai rendőrség ugyan lefülelt egy hatvanmillió dollár (16,5 milliárd forint) értékű észak-koreai jégszállítmányt – ami a maga nemében hatalmas eredménynek számít, pedig ez csak töredéke az országból származó, a világot elárasztó mennyiségnek.

A termelés természetesen azóta sem állt le, Kínában pedig egyre inkább támaszkodnak az észak-koreai kémikusokra.

Az információk és fotók forrása a The Daily Beast, Dong-A Ilbo, DailyNK (1 – 2), Vanity Fair, North Korea Now, 38North, Brown Political Review, Eric Lafforgue, KNS/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik