Szórakozás

Alkotmányellenes szerződések aláírására kényszerítik a művészeket?

Nagy bajba kerülhetnek azok a színészek, akik vállalkozóként dolgoznak, és hamarosan nyugdíjba mennek. Jövedelmük ugyanis annyira kevés lesz, hogy abból szinte biztosan nem tudnak megélni.

A Hír24 az utóbbi időszakban több olyan elismert színésszel készített interjút, akik arra panaszkodtak, hogy alig tudnak megélni a jövedelmükből. Sajnos őket is érinti a nyugdíjazás körüli probléma, mint ahogyan még valószínűleg több száz magyar művészt. A Színházi Dolgozók Szakszervezete már többször fellépett az ellen, hogy a színészeket vállalkozásokba kényszerítették, de eddig sajnos még nem sikerült kézzelfogható változást elérniük. Konrád Antal, a szakszervezet elnöke a Hír24-nek elmondta, eljutottak oda, hogy a legtöbb munkaadó szóba sem áll azokkal, akik nem számlaképesek. Mivel a színészek többségét belekényszerítették ebbe a helyzetbe, kénytelenek minimálbér után adózni, különben nem tudnák kitermelni még azokat a költségeket sem, amelyek a havi megélhetésükhöz szükségesek. Márpedig egy ilyen helyzetben rettenetesen alacsony nyugdíjra számíthatnak.

Kondrád Antal azt sem rejti véka alá, hogy megdöbbentő munkaszerződésekkel találkoznak időnként. Ezekben, véleménye szerint nagyon gyakran alkotmányellenes passzusok is vannak, ám ha a színész nem írja alá, akkor fel sem veszik. Mivel a művészek igencsak rossz helyzetben vannak, így legtöbbször még az ilyen megállapodásokat is bevállalják.

Ráadásul a színészszakszervezet kezét is megkötötték az utóbbi időben, jóval kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, mint évekkel ezelőtt. Korábban módjukban állt egyebek mellett segélyeket, illetve kamatmentes lakástámogatást is adni a tagoknak, ez most már nem megy. Ma már csak a tagdíjakból, valamint az alapítványukhoz befolyt összeg kamataiból tudják segíteni a bajbajutottakat. Az egyszeri szociális segély összege 10 és 40 ezer forint között van és elsősorban súlyos betegségek, halálesetek, gyermekszületés esetén tudják kiutalni. Az elbocsátottakat ezzel a pénzzel nem tudja segíteni a szakszervezet.

Konrád Antal azt sem szeretné eltitkolni, hogy a színészi pálya nem tud eltartani annyi embert, mint amennyien ma művésznek vallják magukat. Az elnök úgy tudja, hogy diplomás, illetve olyan színész, aki kitanulta a mesterséget, 1800 körül van az országban. A szakszervezetnek 900 művész tagja van, valamint 1800 egyéb színházi dolgozó, kizárólag az ő jogaikért tudnak fellépni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik