Sport

Gyerekeket sújtó döntést hozott a cégóriás

A tavaly kirobban gigantikus doppingbotrány miatt egyre nagyobb bajban az IAAF.

Az adidas után nem sokkal a Nestlé is bejelentette, vége – számolt be a bbc.com. Az élelmiszer és italgyártó óriás az IAAF Kids Athletics programot támogatta, de attól tart, az atlétika világát beborító dopping botrány, amelybe a szervezet irányító testülete is érintett, károsíthatja a cég hírnevét.

A svájci cég döntését a “azonnali hatállyal” hozta meg.

“Már tájékoztattuk döntésünkről az IAAF-et és várjuk tőlük annak hivatalos elismerését, hogy a partnerség véget ért”

– áll a Nestlé kommünikéjében.

Az IAAF elnöke, a korábbi világcsúcstartó középtávfutó Lord Sebastian Coe úgy reagált, hogy

“Feldühített a gyerekeket sújtó döntés, és nem fogadom el azt. Nekik semmi közük a doppinghoz. A Nestlé döntésével veszélyezteti a 15 országban, 360 előadóval, 8640 testnevelővel és három millió gyermek részvételével elkezdett programunkat“.

Adidas tizenegy éves szponzori szerződést mondott fel január 25-én. A NESTLE 2019-ig élő megállapodása egyes információk szerint évi nyolc millió dollárt vesz ki az IAAF zsebéből.

Előzmények:

A közlemúltban vált ismertté, hogy az IAAF-et korábban irányító Lamine Diack anyagi ellenszolgáltatás fejében doppingeseteket tussolt el és sportolókat zsarolt. A francia ügyészség pénzmosás és vesztegetés gyanújával vádat is emelt ellene.

A másik botrány Oroszországhoz kötődik: a német ARD televízió dokumentumfilmje feltárta, majd a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független bizottsága megerősítette, hogy szisztematikus doppingolás zajlott az ország atlétái körében. Emiatt az orosz atléták jelenleg nem versenyezhetnek, veszélyben a riói olimpiai indulásuk is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik