Mobil

Privát internetet ad az erdei kőszikla

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 02. 02. 16:00

A vadonban új kőkorszak kezdődik, csak épp nem pattintott, hanem digitalizált.

Gyermekkorunk egyik legnagyobb leckéje az ok-okozati összefüggés: ha valamit teszünk, annak lesz következménye.  Ha bedugunk egy készüléket a konnektorba, áramot kap; ha meggyújtunk egy papírdarabot, lángolni kezd; ha megdícsérnek minket, jól érezzük magunkat. De mi történik akkor, ha meggyújtunk egy kőtömböt? Eláruljuk: elkezd olyan dokumentumokat küldeni a telefonunkra, amelyekben túlélési tippeket találunk. Ha ez nem James Bond a vadonban, semmi sem az.

Az ötlet Aram Bartholl médiaművész fejéből pattant ki – Keepalive nevű projektjével az újat és a régit ötvözi – az adathordozó maga a kőtömb, az információt pedig csak lokálisan, a kőtömb mellett lehet megszerezni. Nincs globális internet, nincs felhőbe rejtett biztonsági mentés sem – a projekt pont arra mutat rá, hogy létezhet adatcsere az interneten kívül is, bármennyire is akarják egyes politikai lobbik centralizálni az internetet és létezik bizony olyan lehetőség is, hogy a tudásmenedzsmentet a saját kezünkbe vesszük, mi mondjuk meg, hogy mi a hasznos tudás és mi is terjesztjük azt, a saját autonóm módunkon.

A kőbe vágott, vaslappal elfedett lyukban egy hővel működtetett wifi router lapul.

De hogyan is működik a Keepalive? Kívülről egész egyszerűen: meglátogatjuk a művész Neuenkirchen közelébe rakott kőtömbjét és tüzet rakunk mellette. Ha sikerül nem lángra lobbantanunk az egész erdőt, jutalompontot kapunk, ráadásul egy apróbb máglya tüze is elegendő – ennek hője ugyanis aktiválja a kőtömbbe rejtett wifi routert, amely  azonnal elérhetővé tesz egy nagyobb PDF-archívumot, amelyben számos, túléléshez szükséges dokumentum található. Ezen PirateBox-alapú rendszerhez tudunk csatlakozni mobilunkkal, de a nagy, valódi internetre nem jutunk ki rajta keresztül, inkább egy helyi, mini-netet kapunk. A rejtett router ugyanis egy olyan helyi hálóra enged fel, amely a környezetében lévő embereket kapcsolja össze. Az “okos kőhöz” kapcsolódó routerről tetszőlegesen tölthetünk le dokumentumokat és tölthetjük fel rá saját anyagainkat is. Egészen addig, amíg a tűz elég hőt generál, a router bekapcsolt állapotban marad és a dokumentumok elérhetőek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MUNICH/GERMANY - JANUARY 19: Niall Ferguson (Harvard University) gestures speaking on the podium during the DLD16 (Digital-Life-Design) Conference at the HVB Forum on January 19, 2016 in Munich, Germany. DLD is a global network of innovation, digitization, science and culture, which connects business, creative and social leaders, opinion formers and influencers for crossover conversation and inspiration. (Photo: picture alliance / Jan Haas)/picture alliance
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.