Kultúra

Fura láncruhával védené a NASA a jövő űrhajósait

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 05. 02. 16:08

A mérnökök most a lovagkorból vettek kölcsön egy ötletet, hogy a jövő űrutazásai még biztonságosabbak legyenek.
Korábban a témában:

Az amerikai űrkutatási hivatal első pillantásra furának tűnő ötleteket megvalósító mérnökcsapata a sokrétűen használható fémes textillel a jövőben az apró meteoritok okozta sérülésektől védenék meg az űrutazásra indulókat.

A hajlékony, erős, egyik oldalán fényvisszaverő , a másikon pedig azt teljesen elnyelő, kitűnő hőszigetelő textilt a Pasadena közelében fekvő űrközpont, a Kármán Tódor által alapított JPL (Jet Propulsion Laboratory) űrszondák tervezését, építését és irányítását vezénylő szakértői álmodták meg, és jó eséllyel ezzel is szigetelhetik majd az űrbe induló szondákat és más eszközöket, sőt, az űrsétára induló űrhajósok ennek köszönhetően még nagyobb biztonságban tartózkodhatnak majd az űrállomáson, illetve hajón kívül.

Az ambíció hiányában egyáltalán nem szenvedő JPL-csapat távlati tervei szerint ez lehet majd az első anyag, amit az űrhajósok maguk gyárthatnak majd le az űrben a rendelkezésükre álló tervrajzok, vagy általuk megrajzolt formák alapján, sőt, a felesleges darabokat akár újra is hasznosíthatják majd. Ez abban az esetben is jól jöhet majd, ha a küldetés résztvevői valahol az űrben ragadnak, és csak azokkal a nyersanyagokkal, illetve eszközökkel dolgozhatnak majd, melyek épp rendelkezésre állnak körülöttük.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.