Kultúra

A „leghíresebb magyar” a Szigeten is hódít

Színes konténerekből összeállított installációval ünnepli az idén negyvenéves Rubik-kockát a fesztivál; a Rubik Sziget elnevezésű helyszínen többek között kreatív alkotótér, kiállítás és bűvöskocka-bajnokság várja a látogatókat.

Sok éve jelen vannak a Szigeten a logikai játékok, amelyeknek idén is külön sátrat állítottak a szervezők. Mivel azonban idén van a Rubik- (bűvös) kocka megalkotásának 40. évfordulója és Rubik Ernő 70. születésnapja, a fesztivál egy nagyméretű installációval kíván tisztelegni a feltaláló és találmánya előtt – mondta a helyszínen csütörtökön Gerendai Károly, a Sziget főszervezője.

Radnai Péter, a projekt kreatív vezetője hozzátette: a kettős évforduló előtt világszerte számos esemény tiszteleg, a hazai emlékezéssorozat fő eleme éppen a Rubik Sziget.

Fotó: MTI / Marjai József

A hatalmas kockát megidéző installáció alsó szintjén egy bár üzemel, fölötte pedig fotókiállítás látható a magyar találmányokról, illetve Mini Terminál néven a Design Terminál nyitott kreatív alkotóteret. A legfölső szinten található Rubik Stúdióban hazai bajnokok tanítják meg a kocka gyors kirakásának rejtelmeire az érdeklődőket, akik egy versenyen is kipróbálhatják a tudásukat.

Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója elmondta: a fesztivál egész ideje alatt zajló selejtezők tizennyolc legjobb játékosa részt vehet a vasárnapi döntőben, amelyet tavaly egy 16 éves magyar fiú nyert meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik