Kultúra

Vidnyánszkyé a Nemzeti

Vidnyanszky-Attila(1)(210x140)(1).jpg (Vidnyánszky Attila)
Vidnyanszky-Attila(1)(210x140)(1).jpg (Vidnyánszky Attila)

Az emberi erőforrások minisztere ismertette a pályázat eredményét.

Jövő június 30-án lejár Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójának a mandátuma, aki 2008. július 1-je óta vezeti az intézményt. A posztjára meghirdetett pályázaton rajta kívül hárman indultak, végül a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila győzött.

A Vidnyánszkyt támogató bizottsági tagok szerint a Nemzeti Színház nemcsak teátrum, hanem olyan intézmény, amelynek „nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható. A két pályázó közül ő az, aki maradéktalanul megfelel a nemzet első számú színházával szemben támasztott követelményeknek” – írja a kormány.hu.

A Magyar Teátrumi Társaságot is vezető, kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló színházi ember korábban azt mondta: nem hiszi, hogy lejátszott meccsről lenne szó, de tisztább lenne, ha a fenntartó kinevezné a jelöltjét.


Fotó: Kummer János

Balog miniszter nemcsak Vidnyánszky győzelmét jelentette be, hanem azt is, hogy az igazgatói poszt átadás-átvételére miniszteri biztosnak nevezi ki Fekete Pétert, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóját.

A szakmai bizottság tagjai közül kilencből kilencen támogatták Vidnyánszkyt, míg Alföldi egy igent és négy nemet kapott, négyen pedig tartózkodtak.

A Nemzeti Színház új igazgatója korábban a Hír TV Kontraszt című műsorában közölte, ha nyer, a társulat összetételében mindenképpen tervez változtatást. Alföldi Róbertre színészként számít, de természetesen szeretne színészeket vinni magával a Nemzetibe. Biztos, hogy lesz olyan, aki föláll, és olyan is, akinek ő köszöni meg a munkát – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik