Kultúra

Vidnyánszky beülne Alföldi székébe

Vidnyánszky Attila is pályázik a Nemzeti Színház élére - adta hírül a Heti Válasz című lap online kiadása.

A debreceni Csokonai Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke az MTI-nek október közepén azt mondta: még nem döntötte el, pályázik-e a posztra. Akkor arról beszélt, hogy foglalkoztatja a kérdés és segítői is vannak, akikkel összeállítanák a pályázatot, de döntése előtt több szempontot is tisztáznia kell még.

A Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában interjú olvasható a direktorral, aki a lapnak most úgy fogalmazott: “Nem mondom, hogy feloldódott minden kétely, de úgy döntöttem, megpróbálom, aztán meglátjuk, mi lesz.” Arra a felvetésére, amely szerint a Magyar Teátrumi Társaságot is vezető, kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló színházi ember nyilván megnyeri a pályázatot elmondta: nem lát a jövőbe, nem hiszi, hogy lejátszott meccsről lenne szó. Azt azonban elismerte: minden pályáztatás ügyetlenül zajlik, egyszerűbb, tisztább lenne, ha a fenntartó kinevezné a jelöltjét.

A Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója, Alföldi Róbert is pályázik az intézmény vezetésére, a pályázat határideje csütörtökön jár le. A pályázatot azért kellett kiírnia a kulturális tárcának, mert a jelenlegi igazgató, Alföldi Róbert öt évre szóló mandátuma a színházi évad végén lejár.

Az új vezető feladata lesz többek között „a Nemzeti Színház mint kiemelt jelentőségű és minden értékre nyitott színházművészeti műhely magas színvonalú szakmai tevékenységének irányítása”, a színház pozíciójának, a magyar színházi életben betöltött reprezentatív szerepének megőrzése és megerősítése, a magyar színházművészet hagyományainak ápolása, a kortárs színházművészet megújítása, továbbá új kortárs művek megszületésének és bemutatásának elősegítése.

A vezetői munkakör betöltéséhez szükséges szakirányú felsőfokú, továbbá jogász, illetve közgazdász végzettség. Az utóbbiak alól azonban adható mentesítés. A kiírás talányosan fogalmaz ezzel kapcsolatban, „a feltétel alól az ezen rendelkezés szerint meghatározott személyi kör mentesülhet”. Kell továbbá legalább 5 év szakmai gyakorlat valamely előadó-művészeti szervezetnél.

Alföldi Róbert korábban azt mondta, a Nemzeti Színház az elmúlt négy évadban sem volt gyáva, és ebben az etapban sem lesz az: „Most mindenki megpróbál igazodni, és a műsorterveket is igyekeznek úgy összeállítani, hogy minél kevésbé legyenek rizikósak. Én meg azt gondolom: mindig olyan darabokat mutatunk be, amelyek erősen szólnak arról, amiben ma élünk. Ki hinné el, ha most meghirdetnék egy finomkodó évadot?”

Az igazgató beszélt a Nemzeti sikereiről is. A közel 90 százalékos fizetőlátogatottság és a telt házas előadások Alföldi szerint semmissé teszik azokat a vádakat, miszerint a Nemzeti alternatív vagy rétegszínház lenne. A jelenlegi igazgatónak ugyanakkor nem sok esélye van, mert a jelenlegi kulturális államtitkár, L. Simon László már beiktatásánál hangoztatta, hogy nem számít Alföldi további munkájára. Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter szintén utalt a vezetőcserére, amikor azt mondta, szemléletváltásra van ahhoz szükség, hogy valóban nemzeti intézmény legyen a teátrum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik