Nagyvilág

Elmarad a populista fordulat Ausztriában

Az első hivatalos előzetes eredmények szerint a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott, megismételt második fordulóját követően a leadott szavazatok 51,68 százalékával.

Az előzetes adatok szerint a választópolgárok 64,6 százaléka járult az urnák elé vasárnap.
Az ily módon leadott szavazatok közül Van der Bellen mintegy 2,1 millió kapott. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott jelölt 48,32 százalékot ért el, amely 1,92 millió voksot jelent. Mintegy 700 ezer szavazatot azonban levélben adtak le, ezeket majd csak hétfőn reggel kilenc órakor kezdik el összeszámolni.

Kezdettől fogva egy Európa-barát Ausztriáért küzdöttem

– hangoztatta Van der Bellen az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva. A 72 éves politikus hangsúlyozta, hogy az egyenlőség, a szabadság és a szolidaritás értékeit fogja védelmezni.

Az előrejelzések szerint is a Zöld Párt által támogatott független Van der Bellen (kiemelt képünkön) vezet az osztrák elnökválasztáson, a politikus kampányfőnöke győzelmet vár – közölte korábban a BBC. Az ORF szerint is a független jelölt nyeri a voksolást, az osztrák közmédia a SORA közvélemény-kutató intézet becsléseire hivatkozik.

Az ORF megbízásából készült előrejelzés eredménye szerint Van der Bellen a szavazatok 53,6 százalékát, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,4 százalékát szerezte meg.

Egy másik előzetes becslés, az ARGE kutatóintézet által készített előrejelzés szerint Van der Bellen 53,3, Norbert Hofer 46,7 százalékos eredményt ért el.

Az előzetes becsléseket a szavazatok több mint ötven százalékos feldolgozottságára alapozva készítették.

Közben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elismerte, hogy jelöltje, Norbert Hofer vereséget szenvedett. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a sikerhez Van der Bellennek.

Norbert Hofer is gratulált ellenfelének a győzelemhez a Facebookon. Ugyanakkor azt írta,

végtelenül szomorú vagyok, hogy nem sikerült, szívesen vigyáztam volna Ausztriára.

A politikus bejegyzésében összetartásra szólította fel az osztrákokat. Heinz-Christian Strache az FPÖ elnöke ugyancsak gratulált Van der Bellennek, és megköszönte a Hoferre szavazók voksát. Az osztrák közszolgálati televízióban azt mondta, hogy határozott félelemkampány folyt Hofer ellen, és döntőnek nevezte, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Reinhold Mitterlehner Van der Bellent támogatta. Hofer az ORF stúdiójában arról beszélt, hogy a következő parlamenti választáson képviselőként méretteti meg magát “Strache mögött”.

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár gratulált Van der Bellennek. A néppárti elnök kijelentette: az új államfőnek a közös ügyeket kell előtérbe helyeznie. Lothar Lockl, Van der Bellen kampánymenedzsere szerint a választási kampány alatt az emberek megismerték a jelöltet, aki egyértelművé tudta tenni számukra, hogy Ausztria tekintélyét növelni fogja.

Peter Hajek közvélemény-kutató elemzése szerint a Van der Bellenre voksolók harminc százaléka az ország jobbratolódását akarta elsősorban megakadályozni, a Hoferre voksolók harminc százaléka pedig az ausztriai menekültválság kezelésén akart változtatni.

A választók két jelöltre adhatták voksukat, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de a Zöldek pártja által támogatott Alexander Van der Bellenre.

Az MTI korábbi felmérésekre hivatkozva úgy fogalmazott, nagyon szoros küzdelem várható – az utóbbi hetek és hónapok közvélemény-kutatásai hibahatáron belüli eredményeket jeleznek, a két jelölt fej-fej mellett haladt.

Hivatalos végeredmény csak hétfőn lesz

A hivatalos urnazárást követően vasárnap délután öt órakor ért véget a szavazás Ausztriában az elnökválasztás megismételt második fordulójában.

Az ország 8,64 millió lakosa közül nagyjából 6,4 millió voksolásra jogosult dönthetett arról, hogy ki legyen Ausztria államfője a következő hat évre.

A tartományokban eltérő időpontokban voltak nyitva a szavazóhelyiségek. Leghamarabb Vorarlberg tartományban zárták a szavazóhelyeket, itt 13 óráig tudtak voksolni. Legtovább, délután 17 óráig Bécsben és Tirolban lehetett az urnák elé járulni.

Előzetes eredmények este fél nyolc után lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kezdik el számolni, ezért a hivatalos végeredményt hétfőn este közlik.

Napközben nem közöltek hivatalos részvételi adatokat, mert az alkotmánybíróság döntése értelmében az urnazárásig nem hozhatnak nyilvánosságra olyan információt, amely befolyásolhatják a választás kimenetelét. Az alkotmánybíróság szigorítása értelmében nem közölnek a médiumokkal 17 óra előtt előzetes eredményeket sem, a szavazóhelyiségben nem lehetnek jelen a média munkatársai, valamint a választónak hivatalos dokumentummal kell igazolnia magát, amennyiben a választási bizottság tagjainak többsége nem ismeri őt.

Nem történt visszaélés

A belügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint érkezett néhány lakossági panasz az új szabályzás miatt, például egy választópolgár, aki korábban személyazonosságot igazoló okirat nélkül szavazott, most ezt nem tehette meg. Wolfgang Sobotka belügyminiszter tájékoztatása szerint nem érkezett visszaélésről szóló bejelentés.

A beszámolók szerint sokan mentek el szavazni Bécsben, Karintiában és Tirolban is, Felső-Ausztriában azonban a vártnál kevesebben voltak.

A választási részvétel az áprilisi első fordulón 68,5 százalékos volt, a májusi második fordulón a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik