Külföld
Bécs, 2016. december 1.
Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának (b) és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje egy bécsi stúdióban 2016. december 1-jén, mielõtt megkezdõdik televíziós vitájuk. Az osztrák elnökválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják, miután a májusi második forduló eredményét az alkotmánybíróság megsemmisítette. (MTI/AP/Ronald Zak)

Osztrák elnökválasztás: szavaztak a jelöltek is

24.hu
24.hu

2016. 12. 04. 15:06

Nagy médiaérdeklődés mellett már vasárnap délelőtt leadta szavazatát mindkét elnökjelölt az ausztriai államfőválasztás megismételt második fordulójában; győzelmi esélyeikről egyaránt óvatos optimizmussal nyilatkoztak - tájékoztatott az MTI.
Korábban a témában:

Alexander Van der Bellen, a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező politikus feleségével együtt Bécs hatodik kerületében, Mariahilfben szavazott. A jelölt az ott megjelent újságíróknak arról beszélt, hogy

a választási kampány nagyon érdekes, azonban igen fárasztó volt.

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a burgenlandi Pinkafőn (Pinkafeld) szavazott. Hofer reményét fejezte ki, hogy ötven százalék feletti eredményt ér el. A jelölt a média képviselői előtt kijelentette, hogy nem akar népszavazást Ausztria Európai Unióból való kilépéséről. Meglátása szerint államfőként kiállna az EU mellett, amely “pozitív irányba” fejlődik. A választóhelyiség előtt arról is beszélt, hogy

különbséget kellene tenni a menekültek és a bevándorlók között.

Christian Kern osztrák kancellár, szociáldemokrata politikus is szavazott délelőtt. Az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) úgy nyilatkozott, hogy Van der Bellenre adta a voksát. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke is szavazott. Elmondása szerint bizakodó és reménykedő, azonban szoros eredményre számít. Eva Glawischnig, a Zöldek elnöke a szavazása után arról beszélt, hogy az új államfő reményei szerint nem megoszt, hanem hidat épít majd. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szavazás rendben lezajlik.

Alacsony részvételre számítanak

Ausztria legnyugatibb tartományában, Vorarlbergben 13 órakor zártak a szavazóhelyiségek. A Der Standard című osztrák lap helyi tudósítója szerint Bregenz belvárosában igen kevesen voksoltak, a város többi választókörzetében “átlagos” volt a részvétel.

Az osztrák APA hírügynökség azt közölte, hogy a helyi beszámolók szerint sokan szavaztak a tartományban, a részvételi arány a májusban tartott második fordulónál magasabb lehet. Akkor a választásra jogosultak több mint 54 százaléka voksolt.

A beszámolók szerint Bécsben sokan szavaztak délelőtt. A májusi második fordulón az osztrák fővárosban majdnem 70 százalékos volt a részvétel.

Az országos választási részvétel a tavaszi első fordulón 68,5 százalékos volt, a májusi második fordulón a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt. A szakértők azt várják, hogy vasárnap ennél kevesebben fognak az urnák elé járulni, mivel a csaknem egy éven át tartó választási kampány miatt az embereket nehezebb mozgósítani, kiábrándultak a politikából és bizalmatlanok lettek.

Hétfőre lehet hivatalos végeredmény

A tartományokban eltérő időpontban tartanak nyitva a szavazóhelyek. A hivatalos urnazárást követően délután 17 órakor ér véget a választás, a közvélemény-kutatók első becslései ekkorra várhatók. Előzetes eredmények este fél nyolc után lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kezdik el számolni, ezért hivatalos végeredmény hétfőn este lesz.

Hivatalos részvételi adatok nincsenek, hiszen az alkotmánybíróság döntése értelmében az urnazárásig nem hozhatnak nyilvánosságra olyan információkat, amelyek befolyásolhatnák a választás kimenetelét.

Ausztriában vasárnap mintegy 6,4 millió választópolgár dönthet arról, hogy a következő hat évben ki legyen Ausztria szövetségi elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.