Nagyvilág

A valóságban sokkal borzasztóbb az Iszlám Állam, mint ahogy azt elképzeljük

A szexuális erőszak, a megalázások és a kínzás után az ISIS-től megszökött fiatal lányoknak muszáj új életet kezdeniük.

Ahogy azt a 24.hu is korábban megírta, borzasztó dolgokra kényszeríti az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet az általuk foglyul ejtett fiatal nőket. Februárban tartott beszédet a kairói egyetem hallgatói előtt Nadia Murad, aki pár hónappal előtte még egy férfi szexrabszolgája volt. Murad után most egy másik, ISIS-től megszökött fiatal lány, Nehad szólalt meg. Ő azonban az átélt borzalmak helyett a visszailleszkedés nehézségeiről beszélt. Hiszen azzal, hogy megszöknek a dzsihádista szervezettől, a megpróbáltatások még nem érnek véget.

A lány első ránézésre egy teljesen átlagos 17 éves tinédzser: kis tetoválás díszíti a kezét, aktív a Facebookon és szereti az Alkonyat-sorozatot.

Az iraki lány az AMAR Foundation jótékonysági szervezet segítségével jutott el Londonba, ahol egy előadáson beszélt az életéről. Meglepő nyitottsággal mesélt a hobbijairól, a mindennapi életéről és a családjáról is, pedig az utóbbit vele együtt rabolta el az Iszlám Állam.

Nehéz azt látni, hogy miket művel az ISIS, és hallani, hogy mire képesek. A valóságban ez mind sokkal borzasztóbb, mint ahogyan a világ elképzeli

– mondta Nehad.

A fizikai biztonság nem jelenti a szenvedés végét

Miközben az ISIS-ről köztudott, hogy a közösségi médiát használják propagandaanyagaik terjesztésére, a Nehadhoz hasonló fiatal lányoknak ez a kulcs a normális élethez. Sokaknak az egyetlen segítséget jelenti, hogy ott megoszthatják gondolataikat. Szakképzett segítségből ugyanis hiány van. Észak-Irakban például annyira kevés a képzett pszichiáter, hogy az Iszlám Állam fogságából kiszabadult lányoknak szinte szakmai segítség nélkül kell feldolgozniuk a történteket.

Újra és újra átélem a történteket, mivel még mindig nincsen vége

– mondta Nehad, akinek a testvérei feltehetően továbbra is az ISIS fogságában vannak.

Fotó: AFP / Leon Neal
Fotó: AFP / Leon Neal

Az AMAR Foundation szerint nagyon magas azoknak a nőknek a száma, akik a történtek miatt lelkileg megbetegszenek, például depressziósak lesznek vagy pánikrohamokat kapnak. A szakképzett segítők hiánya miatt pedig sokan lesznek öngyilkosok, mivel egyedül nem képesek megbirkózni a lelki sebekkel.

Egyre többször segít a közösség is

Azzal, hogy az ISIS tagjai megerőszakolják a lányokat, egyben meg is fosztják őket a becsületüktől. Hazatérésük után nagyon sok lányt megbélyegez és kirekeszt az otthoni közössége. Nehad esetében azonban nem ez történt, őt és az általa ismert többi lányt is tárt karokkal fogadták. Szíriai és iraki szervezetek ezt azzal indokolják, hogy a nemi erőszak áldozatainak száma már olyan magas, hogy a korábban elutasító közösségek is egyre gyakrabban segítenek a megmenekült fiatal nőknek.

A család és a közösség segítsége ellenére Nehadnak továbbra is nagyon nehéz dolga van a beilleszkedéssel. Fél attól, hogy a szüleinek még nagyobb fájdalmat okoz azzal, hogy beavatja őket a vele történtekbe. Miközben a szülei próbálnak neki segíteni azzal, hogy egy percre sem hagyják magára, ő maga vált a család legerősebb láncszemévé.

A szüleim is nagyon rosszul érzik magukat, én vagyok, aki bátorítja őket. Nagyon keményen próbálkozom a szüleimben tartani a lelket.

Ő maga is igyekszik visszatérni a normális kerékvágásba. Rendszeresen posztol a Facebookra, sétálni jár a szüleivel, még a haját is visszafestette olyanra, mint amilyen azelőtt volt, hogy az ISIS lerohanta volna a városát.

Be szeretném fejezni a tanulmányaimat, tanulni akarok és tanár szeretnék lenni. Házasodni és családot alapítani szeretnék. Bízom benne, hogy a jövőben láthatom majd hazatérni a testvéreimet, és a családom ismét együtt lehet.

(Buzzfeed)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik